U trendu

Rusija u 2022. izvezla oko 17 miliona tona tečnog naftnog gasa u Evropu

MOSKVA – Rusija je u 2022. izvezla oko 17 miliona tona tečnog naftnog gasa (TNG) u Evropu, što je za oko 20 odsto više od količine izvezene 2021. i na taj način delimično nadoknadila nagli pad izvoza TNG putem gasovoda, saopštila je danas analitička agencija Refinitiv Eikon.

Nakon prekida snabdevanja gasom iz Rusije zbog političke krize koju je izazvao rat u Ukrajini, Evropa je povećala uvoz TNG koji se transportuje u tečnom obliku na minus 160 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

Obim izvoza ruskog gasa putem gasovoda u Evropu prethodne godine pao je na najniži nivo u postsovjetskom periodu, pošto je zbog rata u Ukrajini i eksplozije na glavnom gasovodu Severni tok Evropa smanjila uvoz TNG iz Rusjie.

Rojters navodi da je Rusija u 2022. povećala ukupan izvoz TNG za 8,6 odsto, odnosno na oko 33 miliona tona, od čega je više od polovine izvezeno u Evropu.

Najveći ruski proizvođač TNG Novatek obezbedio je najveći deo isporučenih zaliha, sa oko 20,8 miliona tona pribavljenh iz projekta Jamal TNG, i oko 700,000 tona iz projekta Krio Gas-Visotsk, navodi agencija Refinitiv Eikon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.