U trendu

Rusija uključuje kafu u socijalnu potrošačku korpu

Ministarstvo industrije i trgovine Rusije podržalo je ideju da se kafa stavi na spisak socijalno važnih proizvoda, čiju maloprodajnu cenu reguliše država, rekao je listu Izvestija zamenik resornog ministra, Viktor Jevtuhov.

Ranije su predstavnici udruženja Rosčajkofe podneli na razmatranje Državnoj dumi predlog zakona koji predviđa sniženje poreza na dodatu vrednost na kafu sa 18 na 10 odsto.

„Smatramo da bi bilo logično da se kafa uključi na listu proizvoda socijalne potrošačke korpe. Međutim, zvanično Ministarstvo industrije i trgovine nije dobilo takve predloge. U slučaju povećanja cena ove robe, stavljanje na tu listu omogućilo bi vladi da odredi cenu“, kazao je Jevtuhov.

Na ovoj listi nalaze se 24 proizvoda koje je utvrdila vlada, među kojima je crni čaj, ali ne i kafa.

Vlada ima pravo da odredi granice maloprodajnih cena tih proizvoda, ako bi se desilo da oni u nekom regionu u roku od 30 dana poskupe više od 30 odsto. Zamrzavanje cena može da traje najduže 90 dana. Ipak, vlast još nijednom nije koristila mogućnost da uvede gornju granicu za socijalno važne proizvode, navodi Izvestija.

Na listi socijalno važnih proizvoda su meso i mesni proizvode (bez delikatesa), mleko, jaja, biljna mast, šećer, so, hleb i pekarski proizvodi, žitarice, brašno, testenine, više vrsta ribe, povrće, prozvodi za dečju i dijetetsku ishranu.

Kako je ranije rekao direktor asocijacije Rosčajkofje, Ramaz Čanturija, tržište čaja i kafe još ne može da se oporavi od decembarskog skoka deviza.

Početkom 2015. godine rast cena kafe na tržištu fjučersa bio je rekordan za poslednjih 10 godina. Cene kafe u zrnu „arabika“ za isporuku u martu za jedan dan su porasle na berzi 9,1 odsto, na 1,52 dolara za funtu (0,454 kg). Na godišnjem nivou rast je bio 38 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.