najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rusija uvodi sankcije Crnoj Gori i Albaniji?

Ruska vlada razmatra mogućnost da do kraja nedelje donese odluku o proširenju kontrasankcija Crnoj Gori, Albaniji, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, izjavila je portparolka ruske Vlade Natalija Timakova.

Evropska komisija je krajem jula saopštila da su se te zemlje pridružile produžavanju sankcija EU protiv Rusije na još godinu dana zbog njene politike u Ukrajini.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije navodi da je udeo tih zemalja u opštem uvozu u Rusiju oko pet odsto. Interfaks navodi da se kontrasankcije najviše mogu odraziti na Island koji izvozi u Rusiju meso, mlečne proizvode i ribu.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, uvoz voća i povrća iz Crne Gore je 2014. godine iznosio 25.000 dolara, navode Vedomosti.

U Crnoj Gori tri proizvođača mesa imaju pravo na izvoz mesa i šest za mesne prerađevine, ali su njihove isporuke zaustavljene u jesen 2014. godine iz sanitarnih razloga.

Timakova je moskovskom listu Vedomosti rekla da će spisak robe zabranjen za uvoz u Rusiju iz tih zemalja biti isti kao i za druge zemlje EU.

Rusija je 7. avgusta prošle godine zabranila uvoz mesa i piletine, mleka i mlečnih proizvoda, voća i povrća iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške kao odgovor na sankcije koje su zbog politike Rusije u Ukrajini uveli nekim činovnicima, političarima, biznismenima i kompanijama.

Premijer Dmitrij Medvedev je u utorak naložio Ministarstvu poljoprivrede da pripremi zahtev predsedniku Vladimiru Putinu da uključi te zemlje u spisak kontrasankcija, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da će ga Putin potpisati.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike