Rusija uvodi zabranu uvoza turskog voća i povrća

Rusija će zabraniti uvoz voća i povrća iz Turske, a odluka o tome će stupiti na snagu za nekoliko nedelja, izjavio je danas potpredsednik ruske Vlade Arkadij Dvorkovič na savetovanju sa premijerom Dmitrijem Medvedevom.

“Reč je o dve osnovne grupe hrane. Prva je povrće, a druga povrće”, rekao je Dvorkovič.

Potpredsednik vlade Igor Šuvalov je kazao da Moskva sada nema nameru da uvede zabranu na industrijsku robu, ali da Ministarstvo trgovine treba da pripremi spisak robe koja bi bila uvrštena u spisak sankcija.  

Naveo je da će turske gradjevinske kompanije od početka naredne godine morati da dobijaju specijalne dozvole ruske vlade za zaključivanje novih ugovora na teritoriji Rusije.

Medvedev je najavio da sankcije prema Turskoj “mogu biti proširene”, i da ove “predstavljaju samo prvi korak”.

“Pogledaćemo kako se odvijaju dogadjaji. Imamo mogućnost da u okviru ovlašćenja ustanovljenih ukazom proširimo spisak robe koja će biti zabranjena za uvoz u Rusiju, kao i spisak lica kojima će biti zabranjen ulazak u Rusiju, i da primenimo druge mere usmerene na ograničavanje ili obustavljanje saradnje sa Turskom”, kazao je Medvedev.

Medvedev je dodao da će domument o sankcijama biti objavljen danas.

Dnevnik Vedomosti danas piše, pozivajući se na izvore u ruskoj vladi, da će se Moskva kada je reč o sankcijama Turskoj rukovoditi u skladu sa promenama u retorici turskog rukovodstva.

“Ograničenja u trgovini hranom će biti, ali selektivno. Vlada će delovati veoma oprezno, uzimajući u obzir da su pred nama praznici”, rekao je taj izvor lista.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede Rusije, uvoz prehrambenih proizvoda iz Turske je u 2014. godini iznosio 1,7 milijardu dolara. Turska izvozi u Rusiju citruse, paradajz, groždje, suncokret, manje količine voća i povrća i konditorskih proizvoda, svežu ribu.

Odnosi Moskve i Ankare naglo su zahladneli nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

(Beta)

Ostavite komentar