U trendu

Rusija zabranila uvoz vina 'Plantaža 13. jul'

Ruska služba „Rospotrebnadzor“ zabranila je uvoz u Rusiju proizvoda najvećeg proizvodjača vina iz Crne Gore zbog lošeg kvaliteta i bezbednosti, saopštila je danas pres-služba resora.

„Federalna služba za nadzor u oblasti zaštite potrošača otkrila je u 2017. godini 24 partije alkoholnih proizvoda (koje su proizvele ‘Plantaže 13. jul’), koje nisu u skladu sa zahtevima kvaliteta i bezbednosti važećeg zakonodavstva u oblasti prava zaštite potrošača i sanitarno-epidemiološkog blagostanja stanovništva“, navodi se u saopštenju, preneo je Sputnik.

U resoru su naveli da je tokom istrage otkriven sadržaj pesticida i plastike, a Sputnik navodi da je partija alkoholnih proizvoda koja ne odgovara ustanovljenim standardima povučena sa tržišta i da su materijali predati sudu.

„Bez obzira na upozorenja ‘Rosoboronadzor’, proizvodjač ‘Plantaže 13. jul’ do danas nije predstavio informacije da je eliminisao kršenja zahteva u oblasti zaštite prava potrošača i osiguranju bezbednosti alkoholnih proizvoda koji se uvoze u Rusiju“, navela je ruska služba.

Dodaje se da je, uzimajući navedeno u obzir, Rospotrebnadzor od 26. aprila obustavio uvoz alkoholnog pića crnogorskih „Plantaža“ u Rusiju.

Premijer Crne Gore Duško Marković je ocenio da je odluka vlasti Rusije da zabrane uvoz crnogorskog vina politički motivisana zbog odluke Crne Gore da se pridruži savezu NATO.

Crnogorske „Plantaže“, izvoznik vina u Rusiju, odbacile su kao netačne navode sanitarnih vlasti Rusije da je u vinu tog proizvodjača nedozvoljena količina pesticida i plastike zbog čega je zabranjen uvoz.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike