U trendu

Ruska obustava izvoza gasa neće izazvati probleme Srbiji

BEOGRAD – Obustava isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj od strane ruskog Gasproma prema oceni predsednika Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića ne bi trebalo da predstavlja veći problem za Evropu, jer je reč o malim potrošačima, a ni za Srbiju pošto, kako kaže, gas ne ide samo za nas nego i za Mađarsku i Bugarska bi trebalo da ga propusti.

„Mislim da je sve ovo jedna politička ujdurma i da će sve da se reguliše tako što će Poljska i Bugarska kupovati količine koje su im potrebne, a koje nisu velike i plaćati ih u rubljama“, rekao je Vuletić za Tanjug.

On ocenjuje da je politika Rusije da joj se energenti plaćaju u rubljama ispravna jer su, kako ističe, zbog velikog štampanja novca u SAD i Zapadnoj Evropi, američki dolar i evro oslabili i u takvoj situaciji je logično da Rusi traže plaćanje u svojoj valuti.

„Zašto bi Rusija svoju kvalitetnu robu prodavala za novac koji sve manje vredi, jer je recimo u SAD mesečna inflacija sedam, osam procenata“, kaže sagovornik Tanjuga.

Komentarišući izjavu bugarskog ministra za energetiku Aleksandera Nikolova da „Bugarska nije Rusija i da neće zavrtati gas Srbiji i Mađarskoj“, Vuletić kaže da je to sasvim ispravan stav i da Bugarska i ne može drugačije da postupi.

„Postoje neka međunarodna prava koja moraju da se poštuju. Taj gasovod koji smo napravili tzv. balkanski tok nije samo za Bugarsku, nego i za nas i za Mađarsku, i Bugarska ne može da ga zatvori“, ističe on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar