U trendu

Ruske digitalne kompanije traže partnere među srpskim

BEOGRAD – Predstavnici ruskih digitalnih kompanija koji su u okviru posete predsednika Rusije Vladimira Putina danas došli u Beograd na „Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije“, kažu da su srpske digitalne kompanije na visokom nivou i da Srbija s takvim kompanijama ima sigurnu budućnost.

Osnivač ruske kompanije „Robo“ Pavel Frolov primetio je da su srpske IT kompanije dobro razvijene, te da od današnjeg susreta očekuje da pronađe kompaniju iz Srbije s kojom će sarađivati.

„Digitalne kompanije u Srbiji su na visokom nivou, ali u oblasti obrazovanja postoji mnogo toga što se može uraditi i hteli bismo da sarađujemo u toj oblasti“, rekao je Frolov.

Kaže da kompanija „Robo“ obučava decu od pet do 15 godina kreativnom programiranju, mikroelektronici i šemotehnici, kao i robotehnici, internetu, pametnim kućama, 3D štampanju…

„Smatramo da dobar sistem obrazovanja priprema inženjere budućnosti koji će moći samostalno da projektuju i proizvedu gotov proizvod, isprogramiraju ga i implementiraju u konkrentom procesu“, rekao je Frolov.

Ako sistem obrazovanja u Srbiji bude na odgovarajućem niovu, ukazuje on, Srbija može biti sigurna da će imati sigurnu budućnost.

„Kompanija ‘Robo’ je spremna da vam pomogne“, dodao je Frolov.

Savetnik direktora „Mosttrans projekta“ Akopov Hintarjan kaže da njihov Institut pravi pametne gradove, a da će u Beogradu predstaviti projekte koje već godinama razvijaju u Moskvi.

„Poslednjih osam godina radimo u oblasti digitalizacije, u Moskvi smo obavili veliki kompleks radova u toj oblasti. UN proglasile su Moskvu gradom broj jedan u oblasti digitalizacije, a s ponosom mogu da kažem da dobar deo tih zasluga pripada i nama“, rekao je Hintarjan.

U Beogradu su, kaže, predstavili „kartu predsednika“ koja predstavlja digitalnu kartu celog grada na kojoj se vide svi saobraćajni znaci i putne oznake, a takav model, objašnjava, omogućava ne samo automatizaciju saobraćaja u gradu već i povećanju mobilnosti.

„Bićemo veoma srećni da radimo s bratskom Srbijom i sa zadovoljstvom ćemo prezentovati naša rešenja Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i ostalim gradovima koje pozivamo da dođu kod nas i vide kako mi to radimo, a mi smo spremni da sve to izvezemo u Srbiju“, naveo je Hintarjan.

Osnivač prvog srpskog akceleratora u SAD, Vuk Živković, kaže da je za domaću industriju bitno da se umrežava sa svima.

Citirajući predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža „da u biznisu ne postoje granice“, Živković je naveo da se intelekt mora širiti, jer se na taj način „kupe“ iskustva sa drugih tržišta koja će poslužiti da se kompanije pojave i na nekim trećim tržištima.

„Nama će saradnja s Rusijom doneti samo pozitivne stvari, uz njih ćemo postati iskusniji, jer oni imaju kompanije vredne nekoliko milijardi dolara. Međutim, i u Srbiji je u povoju dosta startap kompanija, koje će narednih godina izaći iz Srbije i izvesti svoje sofvere na veća tržišta, kao što je američko“, rekao je Živković.

Direktor kompanije „Saga“ Nebojša Bjelotomić današnji skup vidi kao priliku da se tehnologije sa velikih tržišta, poput ruskog, dovedu na srpsko tržište.

„Skup će biti prilika i da napravimo neka partnerstva i da veštačku inteligenciju i internet stvari koje ovde proizvodimo plasiramo na rusko tržište. Istražili smo ko su članovi delegacije, nadamo se nekim korisnim sastancima i kontaktima koji će možda dovesti do zaključivanja posla“, rekao je Bjelotomić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.