U trendu

Ruski gas cemo u 4. kvartalu placati 420 evra zbog cene nafte

NOVI SAD – Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da ruski gas sada plaćamo oko 353 evra za 1.000 kubika, a da će u poslednjem kvartalu, to jest do kraja godine, njegova cena biti oko 420 evra.

„Da smo sve količine gasa uzeli sa berze, mi bi sada morali da prodajemo gas šest do devet puta skuplje nego što ga sada prodajemo. Zahvaljujući dogovoru predsednika Aleksandra Vucica i ruskog predsednika Vladimira Putina, mi danas imamo prosečnu cenu na fakturi za ruski gas od 353 evra, u narednom kvartalu cena ce biti oko 420 evra, u prvom kvartalu 2023. godine 1.000 kubnih metara koštaće 430 evra, a na kraju grejne sezone, odnosno u drugom kvartalu iduće godine, ukoliko ne bude nekih naftnih šokova (zbog naftne formule), cena će se kretati oko 388 evra“, rekao je Bajatović.

On je, na nedavnom panelu pod nazivom „Energetska tranzicija-izazovi i perspektive energetskog i transportnog sektora“ u okviru manifestacije Dani električnih automobila na Novosadskom sajmu, rekao da država plaća svu ostalu razliku za dodatne količine koje se nabavljaju po berzanskim cenama i da zato svi treba da štedimo energiju.

Bajatović je rekao da će gasa biti dovoljno i da su obezbeđene rezerve u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru, kao i u mađarskim skladištima gasa.

Ukazao je na neophodnost proširenja naših skladišnih kapaciteta, rekavši da će u toku sledeće godine biti prošireno skladište u Banatskom Dvoru na minimum 650 miliona kubnih metara, a možda i na kompletnih 750 miliona, koliko je planirano projektom proširenja sa ruskim partnerima.

Već ove godine, kako je rekao, u tom skladištu je utisnuto 550 miliona.

Bajatović je govorio i o izgradnji još jednog skladišta gasa u Srbiji, u Banatskom Itebeju, čiji će kapacitet biti između 800 miliona i milijardu kubika.

Naveo je da se sledeće godine očekuje završetak gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, koja će nas spojiti sa terminalom u Aleksandropolisu, odakle ćemo dobijati gas iz uljnih škriljaca, pod uslovom da, kako je rekao, Amerikanci mogu toliko da podignu svoju proizvodnju, budući da su i sami veliki potrošači tog goriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.