U trendu

Ruski Jandeks.taksi emituje nove akcije u okviru IPO

MOSKVA – Najveći ruski onlajn-servis za naručivanje taksi vozila Jandeks.taksi (Yandex.Taxi) verovatno će emitovati nove akcije u okviru planirane inicijalne javne ponude (IPO), izjavio je za Rojters operativni direktor Jandeksa Greg Abovski.

Jandeks, kao većinski akcionar u toj taksi kompaniji, još nije odlučio na kojoj berzi će biti održan IPO niti je doneta odluka o trenutku kada će se to dogoditi, rekao je Abovski, a prenosi agencija Rojtes.

„Ali mi smatramo da je Moskovska berza važna berza. U isto vreme, treba uzeti u obzir da Uber trguje na berzi NYSE, a kompanija Lift (rivalska taksi firma) na Nasdaku”, rekao je Abovski.

Ruska internet kompanija Jandeks i američka grupacija Uber Tehnolodžiz su 2017. godine udružili svoje taksi službe širom Rusije, Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije i Kazahstana kako bi oformile Jandeks.taksi.

Vrednost kompanije je tada bila procenjena na više od 3,8 milijardi dolara, a u njoj Jandeks drži 59,3 odsto udela, Uber 36,6 odsto, a zaposleni u Jandeks.taksiju 4,1 odsto.

Kompanija je od 2017. godine ušla na tržište Izraela, ali i u sektor dostave hrane i druge oblasti.

Tržišna kapitalizacija Jandeksa je gotovo 13 milijardi dolara, prema podacima Refinitiv Eikona, dok Uberova iznosi 73 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.