U trendu

Rute: Sve veći raskol između severa i juga Evrope

DAVOS – Holandski premijer Mark Rute kritikovao je danas Evropsku uniju, jer je, kako tvrdi, dozvolila Italiji da izbegne disciplinski postupak koji je trebalo da bude pokrenut zbog njenih budžetskih prekršaja.

„To što Komisija (Evropska) ne preduzima akcije protiv Italije i ne kažnjava je zbog činjenice da ne postupa u skladu s Paktom za stabilnost i rast, ponovo je signal severnoevropskim zemljama da postoje dva standarda“, rekao je Rute tokom jednog panela na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, a prenosi „Blumberg“.

Takvo ponašanje „stvara nepoverenje i sve veći raskol između severa i juga Evrope“, poručio je on.

„Ako Italija, i u prošlosti Francuska, mogu da se izvuku s tim da ne sprovode ono što je kolektivno dogovoreno, zašto bismo mi?“, zapitao se Rute.

Holandski premijer je zato zatražio da se pravila evropskog bloka primjenjuju na sve, i u celosti.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom se, međutim, energično usprotivila njegovim tvrdnjama.

„Morate da procenite posledice strogoće. Nismo dozvolili da se Italija izvuče, već trenutno vodimo dijalog i nadamo se da ćemo uspeti da ih nagovorimo da ispune okvire dogovorenog“, izjavila je ona.

Evropska komisija je u decembru odlučila da ne pokreće disciplinski postupak protiv Italije nakon što se, kako navodi „Blumberg“, populistička vlada zemlje obavezala da će redukovati neke od svojih planova budžetske potrošnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar