U trendu

Ružić: Podrška lokalnoj samoupravi u upravljanju imovinom

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je danas opštine i gradove da se prijave za pakete podrške iz programa EU Exchange 5, koji su namenjeni za jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti upravljanja imovinom.

„Važno je da se ovaj program nastavi i da ga lokalne samouprave iskoriste na pravi način. Rok za podnošenje predloga projekata je 20. oktobar“, rekao je Ružić na predstavljanju poziva za podnošenje predloga projekata u okviru tog programa.

On je istakao da ukupna vrednost programa iznosi 3,3 miliona evra, od čega su tri miliona evra sredstva EU, a 300.000 evra je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave.

Iznos pojedinačne pomoći za koje će moći da konkurišu jedinice lokalne samouprave je, kako je rekao, izmedju 120.000 evra i 200.000 evra.

„Očekuje se da iz grant šeme bude podržano oko 20 projekata u trajanju od 12 do 18 meseci“, rekao je Ružić.

Objasnio je da je projektom Exchange 5 za opštine i gradove obezbedjen nastavak finansijske i stručne podrške za posao koji je važan kako bi se utvrdila i popisala javna svojina koja je u njihovom vlasništvu i kojom mogu da raspolažu.

Ružić je istakao da lokalne samouprave u Srbiji od donošenja Zakona o javnoj svojini 2011. godine prolaze kroz složen i dugotrajan proces uspostavljanja vlasništva nad imovinom koje su koristile.

Dodao je i da najveći deo, oko 85 odsto jedinica lokalne samouprave još nema kompletne podatke o broju i strukturi i objektima kojima raspolažu.

Program pomoći lokalnoj samoupravu finansira EU kroz pretpristupne fondove, a biće realizovana uz podršku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar