U trendu

Ružić pozvao gradove i opštine da se prijave za sredstva iz Fonda za lokalne samouprave

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je danas poziv gradovima i opštinama u Srbiji da prijave projekte za korišćenje sredstava iz Fonda za lokalne samouprave, koja iznose 320 miliona dinara.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je sve opštine i gradove da se od danas do 15. marta, prijave na konkurs sa svojim projektima.

„Cilj Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je da lokalnim samoupravama maksimalno pomogne da prodju kroz proces temeljnih reformi koje sprovodimo, ali i da im s obzirom na tešku finansijsku situaciju pomognemo da završe odredjene poslove koji unapredjuju uslove za život gradjana i gradjanki“,izjavio je Ružić agenciji Beta.

On je naveo da je budžet za Fond za lokalne samouprave uvećan 32 puta u odnosu na prošlu godinu i da sada iznosi 320 miliona dinara.

Najveći deo sredstava iz ovog fonda, oko 256 miliona dinara, je opredeljen za projekte koji unapredjuju kvalitet života gradjana i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju – komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim uredjenja parkova, pijaca i trgova, rasvete.

„Podržaćemo i nove projekte, ali i projekte koji su već započeti, a nedostaju sredstva za njihov završetak i stavljanje u funkciju. Ovo je posebno bitno, jer najskuplji su projekti koji nisu završeni i koji se ne koriste“, rekao je Ružić.

Oko 48 miliona dinara biće usmereno na nabavku neophodnih savremenih tehnologija za uvodjenje e-Uprave.

„Elektronske usluge koje uvodimo, baze podataka koje umrežavamo, zahtevaju i servere, računare, adekvatan i prilagodjen prostor. Nekim opštinama ovakva opremanja predstavljaju ne tako male stavke u budžetima i postoji potreba za ovakvom podrškom, jer će omogućiti da sve to brže sprovedemo“, istakao je Ružić.

Kako navodi, 16 miliona dinara biće usmereno kao pomoć lokalnim samoupravama u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija, koje su od posebnog značaja za gradjane.

Deo sredstava biće usmeren i na izgradnju adekvatnih prilaza javnim službama i ustanovama licima sa invaliditetom.

„Videćemo kakve će projekte opštine predložiti. Ovu podršku smo i skrojili po njihovoj meri, odnosno na osnovu informacija koje smo dobijali iz čestih razgovora i susreta sa predsednicima opština i gradonačelnicima“, rekao je Ružić.

Jedinici lokalne samouprave mogu se odobriti sredstva po jednom zahtevu, u toku kalendarske godine, a visina sufinansiranja ne može biti veća od 10 odsto ukupno opredeljenih sredstava za svaku od tri grupe projekata.

Svi prijavljeni projekti moraju imati svu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, dozvole i saglasnosti.

Nakon isteka roka, Komisija za sprovodjenje postupka i utvrdjivanje predloga za raspodelu sredstava će pregledati i razmotriti prijave projekata u skladu sa utvrdjenim kriterijumima i predložiti donošenje odluke o raspodeli sredstava po ovom javnom pozivu.

Nakon ove procedure, Ministarstvo će preneti lokalnim samoupravama odobrena sredstva, nakon čega će one moći da udju u postupak javnih nabavku za nove projekte ili sredstva usmeriti na završetak već započetih projekata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.