U trendu

Sa Grenelom koliko politički problemi utiču na poslovanje

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, izjavio je da je velika čast i iznenađenje da je specijalni izaslanik predsednika Trampa, Ričard Grenel i u Prištini i u Beogradu želeo da čuje poslovnu zajednicu i da sa perspektive čiste politike prebaci na to šta su posledice i šta će se dogoditi ukoliko „ne sednemo za sto, ne dogovaramo se i ne rešavamo probleme“.

„Zaista želimo da pružimo podršku i predsedniku Vučiću i svima onima koji vode ovaj dijalog i žele da reše ovaj problem koji nas opterećuje. Imali smo juče sastanak trilaterale, govorimo o produbljivanju ekonomskih integracija, ali ne možemo da govorimo o tome dok još uvek mislimo da možemo da živimo u nekom zamrznutom stanju problema u sred našeg regiona“, rekao je Čadež.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da svako rešenje kreće od toga šta su nam zajednički interesi.

Sa Grenelom je, kaže, razgovarao o tome koliko politički problem između Beograda i Prištine otežava poslovanje i koliko bi možda više bilo i američkih i drugih investicija da se sa rešavanje problema uradi na pravi način.

„Čini mi se da postoji i politička volja i teško je da neko iz poslovne zajednice kaže – ajde da se sada to brzo reši, jer razumemo u potpunosti da jeste komplikovano i jako teško za političare, ali mi ono što možemo da doprinesemo, mi ćemo da pomognemo“, naveo je Čadež.

Napominje da su, kada je reč o „malom šengenu“ pitani o tome šta im smeta.

„Ono što nam je potrebno je da je Vučić dao jednu novu dinamiku toj inicijativi. Mi imamo povećan izvoz, ali imamo i dalje iste procedure, imamo i više čekanja na granici, jer imamo veći broj robe. Ukoliko ste limitirani da robu prebacite sa tačke A na tačku B, ako to mnogo košta, vi ne možete da budete konkurentni, što znači da ne možete da pravite posao i zapošljavate ljude“, ukazao je Čadež.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar