U trendu

SAD i Japan potpisale sporazum o trgovini minerala za baterije e-vozila

VAŠINGTON – SAD i Japan objavile su sporazum o trgovini minerala za baterije e-vozila, što je ključno za jačanje lanaca snabdevanja baterijama i mogućnost japanskim proizvođačima automobila pristup američkim poreskim olakšicama za električna vozila.

Ovim sporazumom zabranjuje se primena bilateralnih ograničenja izvoza na minerale koju si kritični za izradu baterije električnih vozila, uključujući litijum,nikl i kobalt, navode zvaničnici administracije Bajden, prenosi Rojters.

Sporazum ima za cilj smanjenje zavisnosti SAD i Japana od Kine i drugih zemalja koje imaju takve minerale, podstičući saradnju protiv „ne tržišne politike i prakse“, kao i sprovođenje pregleda stranih investicija u njihovim lancima snadbevanja kritičnim mineralima.

Polovina kredita u SAD za kupovinu auta rezervisana je za vozila i baterije sastavljene u SAD, što izaziva značajne tenzije sa EU, Japanom i Južnom Korejom, koje se brinu da će njihovi proizvođači automobila i baterija postati nekonkurentni, dok druga polovina i to najmanje 40 odsto zavisi od vrednosti kritičnih minerala u bateriji i njene proizvodnje.

Sporazum o trgovni minerala trebao bi da podstanke američku administraciju kako bi odobrila pristup pouzdanim saveznicima za poreske olakšice od 7.500 dolara za električna vozila.

Očekuje se da će američko ministarstvo finansija do kraja nedelje definisati zahteve za dobijanje subvencija pružajući upustva za vrste automobila, sastavu baterije i izvoru električne energije, što utiče i na odluku ovog sporazumu da li će japanskim proizvođačima vozila i baterija biti kvalifikovani za taj deo poreza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar