U trendu

SAD odobrile Intelu isporuku nekih proizvoda Huaveju

NJUJORK – Intel je dobio dozvolu američkh vlasti da nastavi sa isporukama određenih proizvoda kineskom Huaveju, saopštio je danas portparol te američke kompanije.

Agencija Rojters napominje da je kineski državni list Čajna Sekjuritis DŽornal prvi objavio početkom ove nedelje da je Intelu odobreno snabdevanje Huaveja.

Dodaje takođe da je kineski proizvođač poluprovodnika, Semikondaktor Manufakturing Internešenal Korporejšen (SMIC), potvrdio prošle nedelje da je i on zatražio dozvolu Vašingtona da nastavi da opslužuje Huavej.

Naime, SMIC koristi opremu američkog porekla u proizvodnji čipova za Huavej i druge kompanije.

Britanska agencija navodi da su američko-kineski odnosi na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija te da Vašington nagovara i vlade širom sveta da izguraju Huavej sa svojih tržišta, tvrdeći da će kineski telekomunikacioni div prosleđivati poverljive podatke Pekingu za potrebe špijunaže.

Američka administracija je 15. septembra pooštrila mere kojima se domaćim kompanijama zabranjuju isporuke i pružanje usluga Huaveju.

Huavej je u više navrata kategorično demantovao tvrdnje da špijunira za Peking, navodeći da SAD nastoje da oklevetaju kompaniju jer zapadne firme zaostaju za njima u razvoju tehnologije mobilnih mreža nove generacije 5G.

Prema mišljenju nekih posmatrača, koji aktuelne napetosti u odnosima Kine i SAD-a porede sa hladnoratovskom utrkom u naoružanju, SAD strahuju da će dominacija na području 5G tehnologije doneti Kini prednost koju Vašington nije spreman prihvatiti, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.