U trendu

SAD: Pad uvoza smanjio deficit tekućeg računa

VAŠINGTON – Deficit tekućeg računa SAD naglo se smanjio u prvom kvartalu jer je opao uvoz robe, dok su američke kompanije nastavile da vraćaju u zemlju profit stečen u inostranstvu nakon izmene poreskog zakona u 2018. godini.

Deficit tekućeg računa, pao je za 9,4 odsto na 130,4 milijarde dolara, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine, a prenosi agencija Rojters.

Podaci za četvrti kvartal prošle godine revidirani su naviše i pokazuju da je deficit u tom periodu iznosio 143,9 milijardi dolara, umesto ranije prijavljenih 134,4 milijarde dolara.

Aktuelni deficit tekućeg računa činio je 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u periodu januar-mart, što je pad u odnosu na 2,8 odsto BDP-a iz četvrtog kvartala.

Deficit tekućeg računa drastično je smanjen u odnosu na vrhunac od 6,2 odsto BDP-a iz četvrtog kvartala 2005. godine, delom zbog snažnog povećanja izvoza nafte.

U prvom kvartalu, izvoz robe porastao je za 0,6 odsto na 419,3 milijarde dolara, dok je uvoz opao za 2,1 odsto na 635,9 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.