U trendu

SAD ponovo prete da će se povući iz NAFTA sporazuma

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa ponovila je pretnju o povlačenju iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) ako s Meksikom i Kanadom ne može biti postignut novi dogovor koji bi bio u korist SAD.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros rekao je danas u intervjuu za Vašington post da je „predsednik (Tramp) bio jasan kada je rekao da će povući SAD (iz tog sporazuma) ako on ne bude funkcionisao“, prenosi Blumberg.

„To ne treba da bude šok ni za koga i to je zaista prava stvar. Potrebne su nam popravke tog sporazuma. On nije funkcionisao kako je bilo zamišljeno“, naveo je Ros.

Rosovi komentari usledili su nekoliko dana pošto su SAD, Meksiko i Kanada okončale drugu rundu pregovora o temeljnoj promeni sporazuma starog 23 godine, koji reguliše više od 1,2 hiljade milijardi dolara godišnje trgovine.

Predstavnici tri zemlje bili su optimistični posle druge runde pregovora i naveli da razgovori idu u dobrom smeru, ali i dodali da za sada nije postignut neki značajan dogovor.

S druge strane, Tramp kontinuirano preti da će u potpunosti izvući SAD iz sporazuma, i dok pregovarači pokušavaju da postignu novi sporazum.

Ros je rekao da će biti teško postići novi sporazum biti pre kraja godine i da bi tada „trebalo da se zna kako stoje stvari“.

Sledeća runda pregovora biće održana od 23. do 27. septembra u Otavi, glavnom gradu Kanade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.