U trendu

SAD: Porasla fabrička proizvodnja i maloprodaja u junu

VAŠINGTON – Fabrička proizvodnja u SAD porasla je u junu drugi mesec zaredom, zahvaljujući pre svega većoj proizvodnji motornih vozila i auto-delova.

Fabrička proizvodnja je prošlog meseca porasla za 0,4 odsto, saopštila je američka Uprava federalnih rezervi (Fed), što je iznad rasta od 0,2 odsto koliko su očekivali analitičari koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi.

Junski podatak je takođe bolji od rasta od 0,2 odsto zabeleženog u maju, što je tada predstavljalo prvi rast fabričke aktivnosti u 2019. godine nakon nekoliko meseci pada ili stagnacije aktivnosti.

Uprkos najnovijem mesečnom rastu, aktivnost fabričkog sektora je u drugom kvartalu zabeležila pad od 2,2 odsto, što je njen najveći kvartalni pad od drugog tromesečja 2016. godine.

Odvojeni izveštaj je pokazao da je maloprodaja u SAD porasla u junu više od očekivanja zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji.

Maloprodaja je prošlog meseca porasla za 0,4 odsto, jer su domaćinstva više kupovala motorna vozila i niz drugih dobara. Podaci za maj revidirani su naniže da bi pokazali da je maloprodaja porasla za 0,4 odsto, umesto 0,5 odsto koliko je ranije procenjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar