U trendu

SAD tužile Folksvagen zbog prevare oko izduvnih gasova

SAD su objavile danas da su pokrenule sudski postupak protiv kompanije Folksvagen i njenih filijala Porše i Audi zbog kršenja američkih zakona protiv zagadjenja vazduha vezano za skandal s izduvnim gasovima, što bi moglo da košta nemačkog giganta 20 milijardi dolara. 

Zajedničku tužbu podneli su sudu u Mičigenu američko Ministarstvo pravde i Agencija za životnu sredinu (EPA). Tužba će kasnije biti preneta u Kaliforniju, gde se vode kolektivne tužbe pojedinaca protiv nemačke kompanije. 

Nemačka kompanija se tereti da je opremila 600.000 dizel vozila softverom koji je omogućio lažiranje rezultata na testovima merenja izduvnih gasova što je dozvolilo „prekomerno“ zagadjivanje vazduha, prevaru potrošača i naškodilo njihovom zdravlju.  

Folksvagen je angažovao poznatog američkog advokata da vodi taj slučaj i već je odvojio šest milijardi evra za moguće kazne, ili sporazumna obeštećenja. 

Nemački proizvodjač automobila pogodjen je skandalom zbog prevare oko merenja emisija gasova koji je izbio sredinom septembra prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.