U trendu

SAD: Uspostaviti forum za globalni odgovor na iduću pandemiju

VAŠINGTON – Najveće svetske ekonomije treba da uspostave forum za lakšu koordinaciju globalnih aktivnosti radi odgovora na sledeću pandemiju, kao i nov finansijski mehanizam za reagovanje na nove pretnje, saopštili su ministarka finansija SAD DŽenet Jelen i indonežanski ministar finansija Šri Muljani Indravati.

U pismu kolegama iz G20, koje je američko Ministarstvo finansija objavilo sinoć, Jelenova i Indravati su istakli da će forum omogućiti ministrima zdravlja i finansija bolju saradnju i koordinaciju aktivnosti prevencije, otkrivanja, razmenu informacija i svih potrebnih mera za reagovanje, prenosi Rojters.

Oni su ocenili da je pandemija kovid-19, koja je usmrtila skoro 5,2 miliona ljudi širom sveta, otkrila nedovodljnu spremnosti za brzo reagovanje na nivou država i nedostatak koordinacije među zemljama G20.

„Mada napredujemo u borbi protiv kovida-19, suočavamo se i sa surovom realnošću: ovo neće biti poslednja pandemija. Ne smemo da propustimo ovu priliku da pokažemo liderstvo i odlučnu posvećenost za dejstvovanje“, naveli su Jelenova i Indravati u pismu uoči zajedničkog sastanka ministara zdravlja i finansija G20 u petak.

Nekoliko nezavisnih organizacija, uključujući Nezavisni panel na visokom nivou koji predvode bivši ministar finansija SAD Lorens Samers, generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije Ngozi Okondžo-Ivejla i singapurski viši ministar Tarman Šanmugaratnam, takođe su pozvali na uspostavljanje takvog foruma.

Jelenova i Indravati su poručili da će forum podići i osnažiti rad Svetske zdravstvene organizacije i drugih tehničkih tela, te da bi trebalo da uključi različita mišljenja i viđenja situacije iz celog sveta, kao što je na primer stav Afričke unije.

Dodali su da bi nov finansijski mehanizam mogao da dopuni resurse multilateralnih razvojnih banaka i obezbedi dovoljno namensko, pouzdano finansiranje kako bi vakcinacija i lečenje išli u korak s novim pretnjama.

Iako su ova dva predloga komplementarna, njihovi vremenski rokovi ne moraju da budu međusobno vezani, navodi se u pismu ministara finansija SAD i Indonezije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.