U trendu

Saglasnost za uzajamno priznavanje AEOS-a Srbije i Albanije

BEOGRAD – Parlamentarni odbor za finansije prihvatio je danas sporazum vlada Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju sertifikata za sigurnost i bezbednost koje carinske službe dve zemlje dodeljuju privrednim subjektima od poverenja koje će doneti višestruke benefite u poslovanju.

Sporazum o uzajamnom priznavanju AEOS odobrenja potpisali su lideri država 21. decembra u Tirani, a posle zelenog svetla odbora naći će se u skupštini Srbije gde će biti potvrđen zakonom.

Kako je objašnjeno, AEOS status Uprava carina Srbije dodeljuje privrednim subjektima koji ispune posebene uslove sigurnosti i bezbednosti pa im carinska služba veruje, odnosno da su pouzdani partneri.

U Srbiji je trenutno 37 privrednih subjekata u AEOS statusu, a sporazumom sa Albanijom omogućeno je da oni mogu privilegije stečene poverenjem carina da koriste i kod carinskih organa Albanije.

Zahvaljujući uzajamnosti privredni subjekti iz Albanije u tom statusu pogodnosti će moći da koriste u postupku pred srpskim carinskim organima.

Kompanije sa AEOS statusom imaju ubrzane procedure, smanjenje formalnosti pred carinskim organima i manje troškove tog postupka.

Uzajamno priznavanje AEOS statusa, ocenjeno je, donosi višestruki benefit za poslovnu zajednicu.

Takve kompanije u carinskim organima podnose dokumentaciju sa manjim setom podataka, imaju prioritet imaju pri pregledu ako budu izabrane za kontrolu, a mogu da zahtevaju da se carinska kontrola obavi na drugom mestu, a ne mestu propisanom od carinskog organa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar