U trendu

Sajam turizma: Svečana primopredaja partnerstva

BEOGRAD – Danas je između Bugarske i Egipta obavljena primopredaja partnerstva na 41. Međunarodnom sajmu turizima, i tom prilikom je šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa te dve zemlje.

„Ove godine naša zemlja partner je Bugarska, a sledeće to treba da bude Egipat. Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa obe zemlje, tradicionalnim prijateljima i partnerima, ali i svim ostalim prijateljima koji su zastupljeni na ovogodišnjoj manifestaciji“, rekao je Dačić na svečanoj primopredaji partnerstva na Beogradskom sajmu.

On je istakao da Međunarodni sajam turizma u Beogradu, koji traje od 21. do 24. februara, predstavlja vrata Srbije u svet, kao i vrata sveta za ulazak u Srbiju.

Dačić kaže da je u današnjem globalizovanom svetu Beogradski sajam poligon koji stvara prostor za nove interakcije među ljudima i produbljivanje i oplemenjivanje postojećih veza.

On je dodao da, naravno, ne treba zaboraviti ni veliki broj izlagača iz Srbije, koji promovišu našu zemlju i njene turističke potencijale u čitavom svetu, jer Srbija svakako ima šta da ponudi.

„Turizam je jedan od stubova na kojima počiva saradnja naših zemlja. Putovanja ljudi i upoznavanje sa raznim zemljama i regionima najbolji je način da se oku i srcu čoveka približe njihove kulturne, ekonomske i druge vrednosti. U isto vreme, upravo kroz adekvatno predstavljanje turističke ponude na ovom Sajmu, Srbija može svetu prikazati svoje potencijale – kulturne, ekonomske, kulinarske, zdravstvene, muzičke, sportske, naučne, ali i razne druge“, rekao je Dačić.

On je ukazao da je turizam važna spona između država i naroda, koja doprinosi boljem razumevanju i upoznavanju ljudi, i da zbog toga, ulaganje napora u pravcu institucionalizacije i promocije turističkih potencijala Srbije predstavlja značajnu dopunu i pomaže radu spoljnopolitičkog resora.

„Turizam je i značajna grana privrede, te je u narednom periodu važno uložiti dodatne napore u pravcu adekvatne međunarodne prezentacije i afirmacije srpskih turističkih potencijala. Srbija je zemlja otvorenog srca, zemlja izvrsnih domaćina, koja uvek i sa radošću prihvata sve goste i uveren sam da je ovogodišnji Beogradski sajam to još jednom potvrdio“, napomenuo je Dačić.
Ambasador Bugarske Radko Vlajkov rekao je da je sajam u Beogradu i ove godine dokazao da je ta manifestacija jedna od najznačajnijih događaja u ovom delu Evrope.

„Nastavićemo da sarađujemo sa parentrima iz Srbije“, rekao je Vlajkov i dodao da Bugarska svake godine učestvuje na sajmu u Beogradu.

Izrazio je zadovoljstvo što će država partner Srbije na sajmu turizma u 2020. biti Egipat, te da će sigurno i naredna manfestacija biti uspešna kao i do sada.

Guverner Crvenog mora Ahmed Abdalah rekao je da se sa ministrom Dačićem sastajao kako bi razmotrili načine za unapređenje saradnje, uključujući i avio letove za Beograd i Niš.

Egipat, kaže, prvi put ove godine učestvuje na Međunarodnom sajmu tiruzma u Beogradu koji traje od 21. do 24. februara, te podsetio da je oblast Crvenog mora potpisala sporazum sa Jagodinom, te da je formiran savet kako bi se poboljšala ponuda turistima koji iz Srbije putuju u Egipat i obrnuto.

„Sa Dačićem smo razgivarali o vizama i presrećni smo što smo ove godine priv put učestvovali na sajmu“, rekao je Abdalah, koji je uručio simbolicnc epoklone domaćinima i ambasadoru Bugarske u Srbiji.

Ambasador Egipta Amr Alguvejli kaže da je velika čast što je Dačić predsednik Ekonomskog saveta za saradnju Srbije i Egipta.

„Zajednički savet za ekonomsku saradnju svakako će u budućbnsoti predstavljati dobru osnov za saradnju, u kojoj je turizam jedan od stubova“, kaže ambasador.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević rekao je da je Međunarodni sajam turizma u Beogradu najmasovnija manifestacija tog tipa u ovom delu Evrope, te da su sve bolji rezultati Srbije na polu turizma rezultat kako mera Vlade, ali i svih koji rade u oblasti turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.