U trendu

Salvini: Ne tražimo pare od EU; Moskovisi: Loptica je kod Rima

RIM – Italijanski vicepremijer Mateo Salvini izjavio je danas da njegova vlada želi da bude u prilici da smanji poreze, odbacivš mogućnost povećanja poreza na promet ili uvođenja poreza na bogatstvo ili štednju.

„Ne tražimo novac od Evrope. Ono što tražimo je da budemo u mogućnosti da smanjimo poreze za Italijane“, rekao je Salvini u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

„Definitivno nećemo uvesti nove poreze, nećemo povećavati porez na dodatu vrednost, nećemo uvesti porez na bogatstvo, nećemo zadirati u bankarsku štednju Italijana. Želimo da oslobodimo resurse“, poručio je Salvini, a prenosi agencija Rojters.

Italijanski mediji su ranije danas preneli da bi Italija mogla da oporezuje gotovinu i druge dragocenosti pohranjene u bankama, pozivajući se na reči Salvinija koji je u jednom TV programu govorio o sefovima u italijanskim bankama u kojima se nalaze sredstva vredna više stotina milijardi evra.

Agencija AP je prenela da je Slvini u video poruci na svom Fejsbuk profilu rekao da je Evropska komisija „izgubila legitimitet glasovima miliona Evropljana“ na proteklim izborima za Evropski parlament i da Brisel „ne može da donosi odluke ili nameće alternative i uvodi sankcije državama i narodima“.

On je dodao da vlada želi ravnopravan dijalog sa Evropom „uz ravnopravno uvažavanje“.

S druge strane, zvanični Brisel je ponovo danas pozvao Italiju da reaguje po pitanju svog previsokog javnog duga.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi apelovao je na vladu u Rimu da brzo obezbedi nove informacije koje bi objasnile uzroke visokog duga ili da se suoči sa mogućim neizbežnim pravnim akcijama.

„Spremni smo da uzmemo u obzir sve nove elemente koje Italija može izneti, ali nemojmo gubiti vreme. Loptica je u dvorištu Italije“, rekao je Moskovisi.

Evropska komisija, koja nadzire budžetske planove u 28 država članica, kaže da je javni dug Italije u 2018. godini iznosio 132,2 odsto BDP-a, što je daleko iznad granice EU od 60 odsto BDP-a. Predviđa se da će dug ove godine porasti na 135 odsto BDP-a.

Moskovisi je rekao da je Komisija „posvećena inteligentnoj i fleksibilnoj primeni svojih fiskalnih pravila“, ali je dodao da „niko ne sme da sumnja da ćemo ta pravila primeniti ako se kriterijum ne ispuni“.

Komisija smatra da bi protiv Italije trebalo da pokrene „proceduru zbog prekomernog deficita“, a komitet EU za finansije se slaže da je ta akcija opravdana.

Da bi se to realizovalo neophodna je, međutim, saglasnost zemalja članica Unije, a Moskovisi očekuje da će zemlje evrozone podržati stav Komisije na sutrašnjem sastanku ministara finansija.

„Nivo italijanskog duga je jedan od najviših u svetu“, rekao je Moskovisi i napomenuo da samo servisiranje duga košta oko 1.000 evra godišnje svakog građanina Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.