U trendu

Salvini: Zlato Banke Italije pripada italijanskom narodu

RIM – Zlatne rezerve centralne banke Italije su vlasništvo italijanskog naroda, a ne bilo koga drugog, izjavio je danas italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Vlada u Rimu bi, prema rečima Salvinija, trebalo da od centralne banke Italije preuzme kontrolu nad zlatnim rezervama, piše Fajnenšel tajms.

NJegov komentar dolazi nakon što je pozvao na odbacivanje vođstva centralne banke, koja, kako tvrdi, nije uspela da spreči bankarsku krizu u zemlji.

Prethodno je italijanski list „Stampa“ preneo da italijanska vlada razmišlja o prodaji zlatnih rezervi kako bi izbegla planirano povećanje poreza na dodatu vrednost sledeće godine. Salvini je pozitivno ocenio taj plan, rekavši da bi to mogla biti zanimljiva ideja.

Ranije su Salvini, lider stranke Liga, i njegov koalicioni partner, Luiđi Di Majo, pozvali na izmenu sadašnje administracije u centralnoj banci, koja kontroliše zlatne i devizne rezerve.

Vlada je optužila sadašnje rukovodstvo banke da nije uspelo da održi odgovarajući nadzor nad bankarskim sistemom zemlje.

Italijanska centralna banka, kako navodi Raša tudej, ima šsiroku autonomiju u procesu donošenja odluka i apsolutno je nezavisna od italijanske vlade.

Prema nekim vladinim zvaničnicima, nedovoljna kontrola nad bankarskim sistemom dovela je do kolapsa velikih domaćih finansijskih institucija, zbog čega je više hiljada deponenata pretrpelo štetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.