U trendu

Samit u BG, ključni događaj za transformaciju ekonomija ZB

BEOGRAD – Drugi digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, koji će se održati u Beogradu 4. i 5. aprila, ključni je događaj za digitalnu transformaciju ekonomija Zapadnog Balkana, kaže za Tanjug direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Ovaj međunarodni samit okupiće 3.000 učesnika iz 30 ekonomija Zapadnog Balkana (ZB), Evrope i sveta.

Jovanović ističe da je reč o najvažnijem događaju u našoj zemlji ove godine.

„Ovo je sigurno najbitniji događaj kada je u pitanju digitalna transformacija ekonomija Zapadnog Balkana. Na tri bine govoriće skoro 200 govornika iz celog sveta i okupiće 3.000 ucesnika iz 30 ekonomija ZB, Evrope i sveta“, kaže Jovanović za Tanjug.

Samit, koji se održava u okviru Digitalne nedelje Srbije, otvoriće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Đao.

„Ovo je prilika da dostignuća u oblasti digitalizacije predstave ministri za informaciono društvo i digitalnu agendu ekonomija Zapadnog Balkana. Učestvovaće i predstavnici Evropske komisije ali i značajne kompanije iz IT sektora regiona“, kaže Jovanović.

Interesantno je da će se među govornicima na Drugom ditigalnom samitu pojaviti i robot „Sofija“, najnovina inovacija „Hanson Robotike“.

„Sofija“ je, kažu u Kancelariji za IT i eUpravu, nastala kombinacijom nauke, inžinjeringa i umetnosti i koristi veštacku inteligenciju.

Za učešće na ovom skupu, dodaje Jovanović, neophodno je da se pošalju akreditacije, koje su besplatne, do 25. marta putem sajta Digitalnog samita.

Inače, ovaj međunarodni skup je jedan od simbola regionalne saradnje iniciran Berlinskim procesom, a Prvi digitalni samit održan je u Skoplju aprila prošle godine.

Ovogodišnji Digitalni samit u Beogradu organizuju kabinet predsednice Vlade, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredna komora Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.