U trendu

Samo jedno resenje o vracanju drzavne pomoci, i ono osporeno

BEOGRAD/VRANJE – U 2021. godini doneto je jedno rešenje o nezakonitoj državnoj pomoći i zatraženo njeno vraćanje, a firma Tehnikal development osporila je tu odluku na Upravnom sudu, rekao je danas predsednik Komisije za dodelu državne pomoći Vladimir Antonijević.

Govoreći pred skupštinskim odborom za finansije on je rekao da je komisija dala odgovor na tužbu Tehnikala Developmenta.

Ta kompanija je državnu pomoć koristila za razvoj i radnike fabrike Geoks u Vranju koja je prestala sa radom.

Antonijević je rekao da se traži vraćanje državne pomoći u ukupnom iznosu većem od 400 miliona dinara sa zateznim kamatama.

Obrazlažući izveštaj o radu u 2021. godini Antonijević je rekao da je to jedini slučaj u kome je Komisija donela rešenje o nezakonitoj državnoj pomoći i naložila njeno vraćanje.

On je naveo da je za godinu dana Komisija donela 130 rešenja, te da je delovala i prethodnim davanjem mišljenja na predloge pojedinačnih odluka o državnoj pomoći koja su joj dostavljana.

Rekao je i da svako ko dokaže interes može dostaviti inicijativu o naknadnoj kontroli a da je prošle godine bila samo jedna za koju je Komisija procenila da nema osnova za pokretanje postupka, te istakao da se Komisija bavi već donetim odlukama, a da ona sama na odlučuje o dodeli pomoći.

Dodao je da je značajna funkcija prenošenje pravnih tekovina Evropske unije u ovoj oblasti i da će Komisija prestati da postoji datumom ulaska Srbije u Uniju.

Naveo je da je Komisija identifikovala 117 šema državne pomoći koje u Srbiji primenjuju državni, pokrajinski i organi lokalnih samouprava, a da je za šest šema utvrđeno da je neophodno usklađivanja za pravilima za dodelu, te da su o tome obavešteni organi.

Naveo je i da je Komisija efikasnim radom doprinela rešenju dugogodišnjeg slučaja Železare Smederevo što je konstatovano i u izvštanju tela EU.

Za rad u 2021. godini Komisija je imala budžet od 86,9 miliona dinara, iskoristila je 81 posto plana, od čega 90 posto na zarade i troškove na osnovu zarada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar