U trendu

Šansa za vas? Nemačka traži 17.000 radnika ove struke…

Nemačkoj trenutno nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru tuđe nege i pomoći, prenose mediji.

Novi ministar zdravstva Jens Špan želi da smanji ovaj drastičan manjak negovatelja pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evropske unije.

Ponovo ćemo pokušati da aktiviramo domaću radnu snagu, a istovremeno intenzivno tražimo i negovatelje iz evropskog  komšiluka. U EU je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage“, rekao je Špan.

On je najavio i ubrzanu nostrifikaciju diploma i stručnih svedočanstava kandidata iz inostranstva.

“Ponekada ovai procesi traju mesecima i godinama pre nego što lekarima i negovateljima koji su već ovde i koji mogu da prionu na posao priznaju diplome“, rekao je Šan i dodao da će se ovaj problem u saradnji sa saveznim pokrajinama, ubrzano rešavati.

Špan je na kritike da drugim zemljama EU želi da pokupi deficitarne radnike odgovorio da je pojačan uvoz negovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rešavanja problema drastičnog manjka ovih radnikaa u Nemačkoj.

Jedan od važnijih elementa su i programi kojima bi se zanimanje negovatelja učinilo primamljivijim između ostalog i povećanjem plata. Mediji upozoravaju na činjenicu da mnogi njegovatelji rade na određeno vreme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog cenovnika ugovora.

Regularno i za puno radno vreme zaposleni negovatelji zarade mesečno oko 3000 evra bruto dok u isto vreme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju oko 500 evra manje.

Prema poslednjim statistikama iz 2015., u Nemačkoj radi oko 300.000 stranih negovatelja, a najviše ih dolazi iz Poljske, zatim iz Bosne i Hercegovine i Kazahstana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.