U trendu

Šaomijevi smartfoni pod lupom i u Nemačkoj

BERLIN – Nemački savezna agencija za sajber bezbednost BSI sprovodi tehničku proveru mobilnih telefona kineske kompanije Šaomi, rekao je danas portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova za Rojters.

Portparol nije izneo podrobnije detalje o tome kakvu vrstu provere agencija sprovodi.

Litvansko državno telo za sajber bezbednost je, podseća britanska agencija, objavilo prošle nedelje da telefoni Šaomija imaju ugrađenu opciju za otkrivanje i cenzurisanje pojmova kao što su „Slobodan Tibet“, „Živela nezavisnost Tajvana“ ili „Pokret za demokratiju“.

Šaomi je početkom ove nedelje saopštio da angažuje nezavisne eksperte, kao treću stranu, da procene tvrdnje Litvanije o tome da njegovi pametni telefoni imaju ugrađenu opciju cenzure.

Kineska kompanija nije bila dostupan za komentar o proveri njenih mobilnih uređaja u Nemačkoj, dodaje britansa agencija.

Šaomi je prvi put izbio na vodeću poziciju kao najbolji prodavac pametnih telefona u Evropi u drugom kvartalu 2021. godine, isporučivši rekordnih 12,7 miliona jedinica, prema podacima agencije za istraživanje tržišta Stratedži Analitiks.

Zajedno sa drugim kineskim rivalima koji koriste operativni sistem android, Šaomi je kontinuirano beležio rast tržišnog udela nakon uvođenja američkih sankcija protiv Huaveja, zbog kojih je ovaj nekada dominatni globalni proizvođač smartfona izgubio tu poziciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.