U trendu

Ć apcu zajam EBRD-a od 2,5 mln evra za energetsku efikanost

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je zajam od 2,5 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti do 40 stambenih zgrada u Ć apcu, saopĆĄteno je danas iz te banke.

Građanima Ơapca će ovaj projekat doneti koristi u vidu smanjene potroơnje energije, manjih troơkova i nivoa CO2 u gradu.

Rekonstrukcija će obuhvatiti termoizolaciju, kao i ugradnju modernih uređaja koji reguliơu toplotu i računaju troơkove potroơnje i grejanja.

Na osnovu iskazanog interesovanja stanara u istraĆŸivanju koje su sprovele stambene zajednice 2018. godine, za rekonstrukciju je odabrano 40 zgrada, a prioritet je dat zgradama sa većom potroĆĄnjom i većim grejnim povrĆĄinama.

Projekat će implementirati Ơabačka toplana, javno komunalno preduzeće u vlasniơtvu grada Ơapca.

„Drago nam je ĆĄto podrĆŸavamo inicijativu i model finansiranja Ć abačke toplane za energetsku efikasnost u stambenim zgradama i nadamo se da ćemo imati prilike da podrĆŸimo slične inicijative i u drugim gradovima ĆĄirom Srbije“, kaĆŸe ĆœuĆŸana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan.

Rezidencijalni sektor je jedan od najvećih potroơača energije u Srbiji, gde je prosečna potroơnja energije do tri puta veća nego u razvijenim evropskim zemljama.

Stari građevinski fond izgrađen između 1950-ih i 1980-ih godina sa nedovoljnom ili nikakvom toplotnom izolacijom proizvodi velike gubitke energije. Procene pokazuju da bi se energetska efikasnost mogla unaprediti do čak 70 posto.

Grad Ơabac je jedan od pionira u merama energetske efikasnosti u sektoru stambenih zgrada u Srbiji. Pored Ơapca, EBRD takođe sarađuje sa vladom Vojvodine na projektu poboljơanja energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada kao ơto su ơkole, obdaniơta i administrativne zgrade.

Podrơka projektima u oblasti energetske efikasnosti je ključni deo mandata EBRD-a i banka povećava svoju podrơku zelenim projektima u Srbiji.

EBRD je do sada uloĆŸio u Srbiju viĆĄe od pet milijardi evra u 238 projekata, podrĆŸavajući razvoj privatnog sektora, prelazak na zelenu ekonomiju, i izgradnju infrastrukture kako bi se povećala povezanost u regionu Zapadnog Balkana, navodi se u saopĆĄtenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.