U trendu

Saradnja malih i velikih kompanija danas neminovnost

BEOGRAD – Male kompanije danas su uveliko postale nosioci tehnoloških promena i saradnja malih i velikih preduzeća veoma je važna kako bi se unapredili poslovni procesi, rečeno je danas na poslovnom forumu „Startup Busineš Forum 18 – The future is coming“ u Beogradu.

Taj skup organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd, a okupio je kako domaće tehnološko-inovativne startap kompanije, tako i velike kompanije, kao i institucije zadužene za razvoj domaće privrede.

Savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović rekao je da je njegov utisak da male kompanije, odnosno startapi danas dobijaju određenu moć u odnosu na velike kompanije.

Taj odnos moći uvek je bio na strani velikih kompanija koje su uvek imale finansijske resurse i razvojne kapacitete, istakao je on.

Kako kaže, bilo je slučajeva i to ujedno predstavlja najveću promenu- da male kompanije „uđu na teren“ velikih kompanija i posle tri do pet godna velika kompanija nestane sa tržišta.

„Digitalna transformacija nije uvođenje digitalnog alata, to je samo jedan od instrumenata, promena poslovnog modela i odnosa prema korisnicima, prema tržištu i samim dobavljačima“, poručio je Vesović.

Kako je istakao, dešava se da male kompanije u tehnološkom smislu imaju više znanja nego oni koji rade u takozvanim tradicionalnim kompanijama i godinama obrađuju neke procese.

„Tu se javlja najveća šansa za male kompanije koje velikim kompanijama sada više trebaju nego ranije“ rekao je Vesović.

Kako je istakao, digitalna transformacija danas pruža veću šansu nego rizik i važno je da budemo deo globalnih tehnoloških rešenja.

Male kompanije su, kako kaže, danas postale nosioci tehnoloških promena.

Direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković rekla je da je ta ustanova formirana sa ciljem doprinosa rastu izvoza, razvoju inovacija, zapošljavanju, transferu znanja i tehnologija, ali pre svega fokus je na podršci mladima da započnu biznis i tehnološkim kompanijama u razvoju.

Ona je podsetila da je prvi tehnološki inkubator napravljen pre deset godina na tehničkim fakultetima, i da je formirano 45 startapa.

„Iskustva su nam bila neverovatna, nismo imali podršku u to vreme i samim tim izazov je bio veći“, rekla je ona.

Kako kaže, to je bio motiv da se pokrene sve ovo što danas postoji u okviru naučno- tehnološkog parka, gde je trenutno oko 70 kompanija, od čega tridesetak domaćih i stranih razvojnih, a 40 startapa.

Izvršni direktor za IT podršku i ICT servise u telekomu Srbija Milan Simić takođe je važnim ocenio saradnju sa manjim kompanijama, startap preduzećima na unapređenju i formiranju različitih servisa.

Kao jedan od primera uspešne saradnje predstavljena je saradnja Telekoma Srbije i BitGear-a.

Reč je o senzorskom uređaju, koji rešava problem uspostavljanja bezbednosne kontrole podzemne kablovske infrastrukture.

Cilj Foruma je da pomogne tehnološko-inovativnim startap preduzećima da predstave svoje poslovne poduhvate uspešnim kompanijama.

Velike kompanije takođe imale su mogućnosti da nađu partnere i podršku za unapređenje i inoviranje poslovnih procesa.

Osim klasičnih B2B sastanaka i „networking meetinga“ velikih i malih, velike kompanije imale su priliku da u formi „reverse pitća“ predstave startap preduzećima izazov sa kojim se njihova kompanija suočava u procesu unapređenja poslovanja kako bi potencijalno dobili predlog rešenja.

Prvi Startup Busineš Forum organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom Beograd, organizacijom Privredni forum mladih i Ministarstvom omladine i sporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.