U trendu

Ε arena ponuda hartija od vrednosti u 2019.

BEOGRAD – Uprava za javni dug Δ‡e u decembru objaviti kalendar aukcija za narednu godinu i plan je da ponuda bude veoma Ε‘arena, izjavila je danas v.d. direktorka Uprave za javni dug Ana TripoviΔ‡.

„VeΔ‡ u januaru Δ‡emo izaΔ‡i sa različitim aukcijama“, rekla je TripoviΔ‡eva novinarima u Beogradu.

Prema njenim rečima, odmah po usvajanju budΕΎeta za narednu godinu biΔ‡e objavljen detaljan kalendar aukcija za prvi kvartal naredne godine, ali da Δ‡e se veΔ‡ iz njega videti i plan za celu 2019.

„ImaΔ‡emo jako puno aukcija, gledali smo da podrΕΎimo sve preporuke koje smo dobili sa trΕΎiΕ‘tima od investitora“, navela je Ana TripoviΔ‡.

Rekla je da je plan Uprave za javni dug da 70 odsto aukcija bude za dinarske obveznice, a 30 odsto da bude u evrima.

TripoviΔ‡eva je na 17. MeΔ‘unarodnoj konferencijia Beogradske berze „Upgrade 1n Belgrade“ rekla da je Fintel energija dobar primer na Beogradskoj berzi.

Ona je istakla da je da zadatak Uprave da ponudi investitorima atraktivne hartije od vrednosti.

„Treba da ponudimo bolje uslove, produΕΎimo ročnost hartija od vrednosti i smanjimo troΕ‘kove finansiranja. Plan za sledeΔ‡u godinu Δ‡e biti jako Ε‘aren i očekujemo uspeh. Primarni zadatak biΔ‡e da razvijemo sekundarno trΕΎiΕ‘te“, kazala je Ana TripoviΔ‡.

Dodala je da Δ‡e u januaru početi konsultacije sa MMF-om u vezi s donoΕ‘enjem uredbe koja Δ‡e uvesti kategoriju primarnih dilera.

Prema podacima Ministarstva finansija, na kraju jula ukupna drΕΎavna dugovanja iznosila su 59,6 odsto BDP’a, Ε‘to je najniΕΎi nivo javnog duga u poslednje četiri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoΕ‘alji komentar