U trendu

Saudijska Arabija smanjuje izvoz nafte

Saudijski ministar energetike Haled Al-Faleh izjavio je danas da će njegova zemlja smanjiti proizvodnju nafte, dok pad cena izaziva strah od kolapsa tržišta kao 2014. godine.

„Izvoz nafte iz (Saudijske) Kraljevine u decembru će biti 500.000 barela dnevno manji nego u novembru“, rekao je Faleh novinarima u Abu Dabiju na sastanku organizacije proizvodjača nafte (OPEK) i drugih zemalja.

S druge strane, on je rekao da još nema „konsenzusa“ većih zemalja proizvodjača o ukupnom smanjenju proizvodnje.

U Abu Dabiju ne treba donositi nikakvu zajedničku odluku, reklo je nekoliko ministara, već bi to OPEK trebalo da razmotri decembra u Beču.

„Prerano je govoriti o određenoj akciji“, rekao je Haled al-Faleh na pitanje o mogućem smanjenju proizvodnje kako bi se zaustavio pad cena.

Njegov ruski kolega Aleksander Novak, prenose ruske novinske agencije, rekao je da je neophodno „sada detaljno analizirati situaciju na tržištu, analizirati implementaciju sporazuma (koji su na snazi)“ i upozorio da pre no što se „odluči šta dalje, treba raditi kako bi se nastavila saradnju za stabilizaciju tržišta“.

Između porasta proizvodnje u nekim glavnim zemljama proizvođačima i strahovanja od pada potražnje, cene nafte su pale za skoro 20 odsto za mesec dana, pošto su dostigle vrhunac početkom – najviši nivo za četiri godine.

Cena barela nafte tipa „Brenta“ se u petak spustila ispod 70 dolara po prvi put od aprila, a cena barela američke nafte WTI ispod 60 dolara, što je deveti mesec pada cene.

Uprkos znacima usporavanja potražnje, Saudijska Arabija, Rusija, Kuvajt i Irak su nedavno povećali proizvodnju sirove nafte, a Sedinjene Države nafte iz naftnih škriljaca.

Nedavni pad cena nafte je posebno posledica pada potražnje iz Kine, najveće uvoznice, čiji se privredni rast usporava, rekla je Kailin Birč, analitičara u „Economist Intelligence Unit“.

S druge strane, američke sankcije protiv Irana, koje su pretile da će smanjiti globalno snabdevanje i podići cijene, prošle su su s manje posledica nego što se očekivalo.

Iz perspektive sankcija SAD, Moskva i Rijad – dva od tri najveća proizvođača, juna su su izmenili svoj sporazum o ograničavanju proizvodnju kako bi izvukli više nafte i nadoknadili pad iranske izvoza.

Rijad je proizvodnju povećao sa 9,9 miliona barela dnevno u maju, na 10,7 miliona u oktobru, naveo je saudijski ministar energetike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.