U trendu

Saudijski Aramko gradi rafineriju u Kini vrednu 10 mld $

PEKING – Saudijska državna naftna kompanija Aramko potpisala je danas kineskim Norinkom ugovor vredan deset milijardi dolara za izgradnju rafinerijskog i petrohemijskog kompleksa u Kini, u sklopu završetka dvodnevne posete saudijskog princa Mohameda bin Salmana toj zemlji.

Saudijska delegacija, uključujući i čelnike Aramka, stigla je juče u Peking, na poslednju destinaciju u okviru azijske turneje tokom koje je to kraljevstvo već obećalo investiciju vrednu 20 milijardi dolara u Pakistanu i najavilo dodatna ulaganja u indijsku rafinerijsku industriju, prenosi Rojters.

Saudijski princ se danas sastaje i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Kompanija Aramko dogovorila je formiranje mešovitog preduzeća sa kineskim konglomeratom Norinko s ciljem izgradnje rafinerijskog i petrohemijskog kompleksa u severoistočnom kineskom gradu Panđinu, navodeći da je reč o projektu u vrednosti od preko deset milijardi dolara.

Partneri će osnovati novu kompaniju pod nazivom „Huađin Aramko“, a kompleks bi, prema tvrdnjama Aramka, trebalo da počne sa radom 2024. godine.

Ova investicija bi, ocenjuje Rojters, mogla da pomogne Saudijskoj Arabiji da povrati poziciju vodećeg izvoznika nafte u Kinu, koju Rusija drži poslednje tri godine.

Aramko je potpisao i sporazum o kupovini devetoprocentnog udela u kineskoj kompaniji DŽeđang petrokemikal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.