U trendu

Saudijski princ: Rast cena nafte umeren, za razliku do gasa

MOSKVA – Saudijska Arabija, lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), odbacila je danas pozive za brže povećanje proizvodnje tog energenta, ocenivši da su njeni napori zajedno sa saveznicima dovoljni i da štite naftno tržište od velikog uzleta cena, koji se dešava na tržištima prirodnog gasa i uglja.

„Ono što danas vidimo na tržištu nafte je rast cene od 29 posto naspram skoka cena prirodnog gasa za 500 procenata, uglja za 300, tečnog prirodnog gasa za 200 odsto…“, rekao je saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, na energetskom forumu u Moskvi, prenosi Rojters.

OPEK i njeni saveznici, s Rusijom na čelu, popularno nazvani gripa OPEK+, obavljaju „izvanredan“ posao, dejstvujući kao „takozvani regulator tržišta nafte“, rekao je on.

Sudijski princ smatra da je i „tržištima gasa, uglja i drugih izvora energije potreban jedan takav regulator“, i dodaje da nam „ova situacija govori da ljudi treba da kopiraju ono što radi i ostvaruje OPEK+“.

Na pitanje o pozivima velikih potrošača, poput SAD-a, da naftna grupa dodatno poveća proizvodnju kako bi „ohladila“ rastuće cene nafte, princ Abdulaziz je odgovorio da stalno govori ljudima da OPEK+ povećava proizvodnju, da će u novembru pojačati isporuke za 400.000 barela dnevno, a zatim ponovo za toliko u narednim mesecima.

On je naveo da će 2022. izgleda biti „nešto izazovnija godina“, budući da su zalihe nafte među članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) na putu da se normalizuju krajem ove godine.

Prema podacima OPEK+ grupe, sledeće godine se na tržištu nafte očekuje višak ponude od oko 1,4 miliona barela dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.