U trendu

Savet stranih investitora protiv obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije

Savet stranih investitora u Srbiji (FIC) saopštio je danas da je protiv predloženog rešenja da bude obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbiji.

„Zalažemo se za reformu komorskog sistema ali smo protiv obaveznog članstva i obavezne članarine, što je predvidjeno Predlogom zakona o privrednim komorama koji je u proceduri usvajanja“, izjavio je potpredsednik FIC-a Dimitrije Knjeginjić.

On je istakao da je priprema tog zakona bila netransparentna i da javnost i udruženja privrednika nisu imala priliku da se izjasne o predloženim rešenjima.

„Tražimo da se organizuje javna rasprava o budućem zakonu o privrednim komorama, kako bi se preciziralo koje usluge će Privredna komora da nudi, po kojoj ceni, i da li će postojati princip solidarnosti, odnosno da li će samo velika preduzeća plaćati članarinu“, naveo je Knjeginjić.

Knjeginjić je podsetio da FIC okuplja reprezentativni deo privrede Srbije, odnosno kompanije koje su u Srbiji investirale više od 23,5 milijardi evra, imaju 18 odsto učešća u srpskom BDP-u, i zapošljavaju više od 97.000 ljudi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je ranije kazao da uvođenje obaveznog članstva u PKS od 2017. godine ima za cilj da uspostavi reprezentativnost te asocijacije, i da „privreda pred Vladom Srbije govori jednim jezikom i zastupa jedinstvene stavove, a ne pojedinačnih interesnih grupa“.“Obavezno članstvo nije pitanje novca od naplate članarine, već reprezentativnosti. Cilj nam je da proširimo bazu, da okupimo sve kompanije i u zastupanju pred državnim organima obezbedimo izbalansirano predstavljanje interesa cele privrede“, rekao je Čadež.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.