U trendu

Savic: Sa Rusijom verovatno kompromis po pitanju gasa

BEOGRAD – Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da će za Srbiju biti veliki uspeh ukoliko u pregovorima sa Rusijom o novom ugovoru za snabdevanje ruskim gasom cena bude što više vezana za naftnu formulu odnosno kretanje cene nafte i ako bude postignut dugoročni ugovor na 10 godina.

„U igri je više opcija, a najbolja i najprihvatljivija za Srbiju bi bila cena koja bi većim delom bila određena prema naftnoj formuli i ako bi to moglo da se računa između 500 i 600 dolara za 1.000 kubnih metara gasa“, rekao je Savić Tanjugu, uoči najavljenog razgovora predsednika Rusije i Srbije o novom gasnom aranžmanu.

Veliki uspeh bi bio ako bismo dobili gasni ugovor na 10 godina, kao i ukoliko bi mogli u svakom trenutku, bez obzira šta se bude dešavalo, da obezbedimo sigurno snabdevanje gasom, rekao je Savić i naglasio da će ovo poslednje biti najteže obezbediti.

Smatra da je Srbija u teškoj situaciji i da će uslovi gasnog ugovora najviše zavisiti od toga da li će naša zemlja uvesti sankcije Rusiji.

„Videćemo, ako bude kraći period, to će biti ‘žuti karton’ od Rusije – ‘nismo zadovoljni vašim ponašanjem, ali ne možemo ni da vas gurnemo na drugu stranu'“, rekao je Savić.

Ipak, on očekuje da će u pregovorima ruskom stranom biti postignuto neko kompromisno rešenje oko gasa.

Savić ističe da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali da ne može da se kaže da je samo stala iza ruske strane, već da pre svega štitimo naš interes.

„Ako ne uvedemo sankcije, logično je da možemo da očekujemo neku povoljniju cenu gasa“, naveo je Savić i napomenuo da će pitanje
gasa verovatno biti „deo igre Rusije“, koja očekuje podršku i da će dati priliku Srbiji da još malo razmisli i dati ugovor za snabdevanje gasom na kraći period.

Savić je mišljenja je da bi to bila vrsta pritiska na našu zemlju.

Objašnjava da cena nafte ne oscilira kao gas, koji je u išao i do 3.600 evra za 1.000 kubnih metara, dok cena nafte, inače, oscilira između 30 i 120 ili 130 dolara za barel i vrlo retko dostiže 150 dolara.

Kaže da je veliki broj stranih investitora došao u Srbiju upravo zbog niske cene struje i gasa i da je i zbog toga veoma važno da dobijemo što bolju cenu za ruski gas.

Kada je reč o dogovoru predsednika Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana da Srbija uskladišti 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj, Savić je istakao da je to veoma dobar potez pošto naša zemlja ima problema sa nedovoljnim kapacitetom podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i ne može dnevno više da povuče od pet miliona kubika.

Savić ističe da postoji dobra saradnja Srbije i Mađarske koja, takođe, trpi pritiske od EU, kao i da je dogovor sa Orbanom izvanredan potez, jer daje Srbiji alternativu.

Savić je prokomentarisao i otvaranje Svetskog ekonomskog foruma u Davosu na kome je prvi govorio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski što je po njegovim rečima pokazalo da je Ukrajina suštinska tema ovogodišnjeg foruma, na kome će zapadne zemlje poslati jasnu poruku.

„Situacija u kojoj se nalazi svet… vidi se i po izjavi Bajdena i načinu na koji se odredio prema Tajvanu i Kini, zatim po tome kakav je odgovor Kine i pozicija Kine kada su u Davosu aplaudirali ukrajinskom predsedniku dok je kineska delegacija ostala uzdržana. Svet ne čeka ništa dobro, svet je više od dve godine u problemu u ekonomskom smislu i zbog činjenice da je kapitalistički model funkcionisanja takav da se u sve manjem broju ruku gomila svetsko bogatstvo, a sve je više siromašnih i ekstremno sirmašnih, što kapitalizam već dugo vuče u krizu“, smatra Savić.

Kaže da se pribojava da sada ulazimo u „finale“ te situacije i da ima utisak da se u svetu prave blokovi za definitivni obračun, ali u vojnom smislu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar