U trendu

SBB iznenedjena odlukom Komisije Srbije za zaštitu konkurencije

Kompanija SBB saopštila je danas da je iznenadjena što je Komisija Srbije za zaštitu konkurencije pokrenula postupak ispitivanja opravdanosti povećanja cene njenog osnovnog paketa usluga, imajući u vidu da je RATEL kao nadležno telo za telekomunikacije, konstatovao da je tržište vrlo konkurentno i ukinulo kontrolu cena.
 
SBB je saopštila da je u više navrata komunicirala sa Komisijom detaljno objašnjavajući strukturu svojih troškova, i da je nedavno i sama Komisija za zaštitu konkurencije odlučila da tržište konkurentno i da nema smetnji da SBB preuzme IKOM.

„Jasno je da rastu troškovi TV sadržaja i kod nas i na svetskom nivou kao posledica rasta cena prava prenosa. SBB ima i kontinuirana ulaganja i samo je u proteklih godinu dana investirano 45 miliona evra u infrastrukturu i opremu. Sa svim tim povećanjima troškova tržište je i dalje izrazito konkurentno i mi smo i dalje medju jeftinijim operatorima“, navela je kompanija.

SBB je dodala da radi u skladu s domaćim i medjunarodnim propisima i praksom, i intenzivno saradjuje sa Komisijom godinama, a ima i redovnu komunikaciju.

„Naše postupanje je potpuno u skladu s rešenjem Komisije o koncentraciji IKOM-a, čije odredbe ispunjavamo“, navela je kompanija i dodala da njeni pravnici iz zemlje i inostranstva detaljno proučavaju predmet kako bi što pre došli do rešenja i dokazali da je SBB u pravu.

Komisija je 27. marta saopštila da je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv SBB i da će u toku postupka ispitati da li je SBB, kao dominatan kablovski operater uspostavio nepravično visoke cene i time zloupotrebilo dominanatan položaj.

Kako je Komisija je 23. marta 2017. godine uslovno odobrila koncentraciju SBB i IKOM-a, postavila je i uslove koje SBB mora da ispunjava u naredne dve godine.

Jedan od uslova je bio i da SBB, u roku od 15 dana od dana promene maloprodajne cene osnovnog paketa usluge medijskih sadržaja, Komisiji dostavi izveštaj koji će sadržati podatke o promeni maloprodajne cene osnovnog paketa usluge distribucije medijskih sadržaja, uz obrazloženje uzroka promene cene.

SBB je u decembru 2017. godine odlučila da cene svojih paketa usluga poveća za po 100 dinara, te je Komisija odlučila da analizira uslove konkurencije na tržištu distribucije medijskih sadržaja, kako bi utvrdila opravdanosti povećanja cene usluge SBB.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.