U trendu

SBF: BiH nedostaje 6.000 IT stručnjaka u ovom trenutku

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina je deo regiona koji beleži napredak i zbog toga je potrebno dugoročno gledati i strateški prići razvoju i digitalnoj transformaciji, a u svemu tome fokus treba da budu ljudi, a ne biznis, zaključak je panelista o digitalnoj revoluciji na 10. Sarajevo biznis forumu (SBF).

Digitalizacija je najbrže rastuća industrija u svetu, složili su se učesnici panela, a šefica Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u BiH Lada Buševac je ocenila da „BIH i jeste i nije spremna za digitalnu revoluciju“.

„Bosna i Hercegovina u isto vrijeme jeste i nije spremna za digitalnu revoluciju. Jeste, jer nema alternative, a nije, jer je po svim standradima koje zahteva digitalna revolucija ispod proseka u poređenju sa ostalim zemljama sveta“, rekla je Buševac.

Prema njenim rečima, potrebno je ispuniti tri uslova za digitalnu transformaciju – uređenje zakonodavstva, razvoj IT infratruskture i svest o digitalizaciji.

Kako kaže, u BiH je već položen kamen temeljac ka digitalizaciji i sada se treba fokusirati na podizanje svesti kod građana.

Zoran Puljić, direktor Mozaik fondacije, primetio je da se u BiH u prethodne tri godine osećaju promene po pitanju digitalizacije koja, kako kaže, zahvata sve segmente života.

„Mnogi BiH privrednici su već počeli s procesom digitalizacije svojih biznisa, međutim taj proces se mora podići na još viši nivo, kako bi domaća preduzeća bila konkurentnija i beležila veći razvoj. Potrebno je raditi i na programima podizanja svesti i informisanja privrednika i pružiti im podršku koja im je potrebna za ovu transformaciju“, rekao je Puljić.

Ana Lucia Lind, generalna direktorka Swiš Financial Engeneering AG, takođe je istakla da je podizanje svesti najbitniji korak u digitalnoj revoluciji, jer je, kaže, ovo prva revolucija koja ne menja samo način života, već menja ljude.

„Moramo shvatiti da veštačka inteligencija nikada neće moći dosegnuti nivo ljudske inteligencije, tako da treba da koristimo IT kao alat koji će olakšati ljudske živote, a ne zameniti ih“, rekla je Lindova.

Stanovništo je, kaže, zabrinuto da će digitalnom revolucijom doći do smanjenja potrebe za radnom snagom, međutim, kaže, to neće i ne može biti slučaj.

„Ljudska radna snaga je nezamenjiva i koristeći nove tehnologije obim posla bi trebalo da se poveća i da dovede do razvoja privrede2, izjavila je Lindova.

Generalni direktor kompanije Klika Edin Deljkić kaže da Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 6.000 IT stručnjaka, koje već čeka siguran posao.

„Iako se veliki broj mladih odlučuje za obrazovanje u IT sektoru, mnogi od njih nakon završene edukacije napuste Bosnu i Hercegovinu, jer smatraju da su uslovi u zapadnim zemljama bolji. To je aspekt u kojem je potrebno poboljšanje“, rekao je Deljkić.

Panelom o digitalnoj revoluciji počeo je drugi dan desetog biznis foruma u Sarajevu.

Već desetu godinu BF okuplja investitore i poslovne ljude iz celoga sveta, pružajući im priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u BiH, ali i u zemlje regiona – Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

SBF je prepoznat kao mesto okupljanja stručnjaka i predstavljanja najboljih svetskih praksi u oblastima poljoprivrede, infrastrukture, energije, informacionih tehnologija, finansija, turizma i drugih oblasti.

Tokom proteklih devet godina, u radu SBF-a je učestvovalo više od 8.000 učesnika iz preko 50 država, kao i preko 3.000 kompanija i institucija, a održano je više od 1.500 poslovnih sastanaka.

Organizator ove značajne investicione konferencije u regionu je „Bosna Bank Internešenel“ (BBI) u saradnji s Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar