U trendu

SBF: Ljudskost kao novi sastojak u održivom razvoju planete

SARAJEVO – Sredstva koja su sada na raspolaganju nisu dovoljna za realizciju ciljeva održivog razvoja i zato je neophodno da se unapredi saradnja između državnog i privatnog sektora, ocenili su danas panelisti o održivom razvoju na 10. Sarajevo biznis forumu.

Osama Kaisi iz Islamske korporacije za osiguranje ukazao je da je agenda održivog razvoja nešto oko čega se okupio svet, navodeći da je neophodno videti šta tačno treba učiniti da bi se buduće generacije održale.

Ističući da su procene UN da nedostaju sredstva kako bi se ti ciljevi ispunili, rekao je da se postavlja pitanje kako privući privatni sektor da bude partner sa vladama koje su pune birokratije i ne slede isti tempo kao privatni sektor.

“Moramo da olakšamo rad privatnog sektora i da imamo takve projekte da oni vide svoj finansijski interes, a da budu društveno korisni”, rekao je on i naveo da ima mnogo oblasti u kojima se to može postići poput ulaganja u inovacije, zdravstvenu zaštitu, obnovljive izvore energije, nove tehnologije…

Državni sekretar Ministarstva industrije i investicija Maroka Otoman El Ferdaus kaže da Maroko već proizvodi 30 odsto energije iz obnovljivih izvora, a cilj je da do 2030. godine taj procenat bude čak 57 odsto.

“Pitali su nas zašto gradite brane, ali mi smo shvatili da imamo 35 odsto manje kiše nego u prošlom veku”, rekao je El Fardeus i konstatovao da je veoma važno imati kvalitetno javno-privatno partnerstvo, te da vlade i njihovi partneri govore “isti jezik”.

On je poručio da u Africi ima 60 odsto neobrađenog zemljišta i da to treba iskoristiti.

“Ako želite da nahranite 12 milijardi ljudi, morate iskoristiti zemlju u Africi. Oko 70 odsto Afrikanaca radi u poljoprivredi i potrebno je da im se stave na raspolaganje informatičke alatke kako bi se postigla ‘pametna poljoprivreda”, rekao je El Ferdaus.

Dodao je da Maroko ima veoma zanimljivu strategiju u vezi sa sigurnošću hrane, te ukazao da su globalni lider u proizvodnji veštačkih đubriva.

Džulkifli Abdul Razak, rektor Islamskog univerziteta u Maleziji ocenjuje da je održivi razvoj zapravo promena paradigme “gde smo bili i gde želimo stići”, navodeći da je reč o krupnim promenama i da veliku važnost u tome ima sistem obrazovanja.

“Smatramo da zato što svet nije održiv moramo imati nove sastojke kao što su inkluzivnost, talenti i ljudskost, jer 60 odsto živi u siromaštvu. Čovečanstvo treba biti tretirano kao celina”, rekao je Razak.

Kako može, u suprotnom možemo govoriti o ekonomiji gde jedan uzima sve, a ostali nemaju ništa.

“Bez ljudskog dostojanstva i ljudske pravde namamo ispunjenu svrhu razvoja”, rekao je Razak.

Prema njegovim rečima, političari i poslovni ljudi moraju ponovo da budu obrazovani i da shvate šta je promena paradigme, jer je, po njegovoj oceni to suštinski važno, te da je u skladu sa tim potrebno promeniti kompletan eko sistem obrazovanja.

Sabrina Friscia iz Evropske investicione banke ističe da su klimatske promene glavni izazov našeg vremena i da su za to potrebne velike investicije.

Ta banka, prema njenim rečima, daje investicije za visoko kvalitetne projekte koji su u vezi sa smanjivanjem globalnog zagrevanja.

“Dajemo sredstva i za nova radna mesta, naučne projekte, odvojili smo bar 25 odsto investicija za ublažavanje klimatskih promena i za adaptaciju na promene. Dali smo najviše zelenih obveznica u 11 zemalja”, rekla je Friscia.

Bivši ambasador BIH u UN i Rusiji Ivan Barbalić podseća da je glavna ideja u konceptu održivog razvoja smanjenje siromaštva i ukazuje da su 2000.godine na milenijumskom samitu usvojeni ciljevi održivog razvoja.

Oni su se, kaže, ticali pitanja siromaštva, obrazovanja, ravnopravnosti polova, smanjivanja smrtnosti kod novorođenčadi, smanjivanje zaraznih bolesti, dok je 2015. godine u Njujorku uspostavljen novi set koji ide u pravcu inkorporacije civilnog društva i privatnog sektora kako bi se osigurao napredak u ostvarivanju ranijih ciljeva.

Barbalić je rekao da je sve više generalnih direktora koji održivi razvoj smatraju prilikom za biznis.

Panelom o održivom razvoju završen je prvi dan 10.Sarajevo biznis foruma koji traje do petka, 19.aprila, a kojem prisustvuje preko 2.000 učesnika iz regiona i sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar