Šećerane Helenik šugara u Srbiji nisu na prodaju

Foto: Beta

Generalni direktor šećerana u Crvenki i Žablju Petros Gemintzis izjavio je da njihov vlasnik, kompanija Helenik šugar, neće prodavati te fabrike.

„Naprotiv, konsoliduje se ponovo Helenik šugar u Grčkoj, a u Srbiji imamo u planu da aktiviramo obe fabrike ove godine, i u Crvenki i u Žablju. Ne možemo da planiramo veću proizvodnju šećera bazirajući se samo na jednoj fabrici. Dosledno radimo na tome da obe fabrike budu spremne za preradu u sledećoj kampanji“, rekao je Gemintzis za portal Agrosmart (www.agrosmart.net).

Dodao je da se „biznisi kupuju i prodaju“, ali da Helenik šugar u Srbiji „ni za ovu godinu, niti u bližoj perspektivi“ nema takve planove“ za šećerane.

Prošle godine šećerana „Šajkaška“ u Žablju nije pokrenula proizvodnju, a kako je saopštila, razlog za to bile su smanjene površine zasejane šećernom repom.

O prodaji ove šećerane spekuliše se već nekoliko godina, naročito otkako se u Grčkoj pogoršala ekonomska situacija, a osim stranih, kao mogući kupci pominjali su se i domaći biznismeni Miodrag Kostić i Petar Matijević.

Petros Gemintzis je rekao da ima puno prostora za razvoj, ako se pogledaju potrebe regiona za šećerom i količine šećera koje proizvede ova industrija u celoj Srbiji, što je mnogo manje nego što su zahtevi tržišta.

„To znači da imamo prostora, a nećemo ispustiti tu priliku i učinićemo sve da zajedno postignemo bolje rezultate“, kazao je Gemintzis.

Gemintzis nije precizirao koju cenu šećerne repe će šećerane u Žablju i Crvenki ponuditi kooperantima ove godine, ali je rekao da će sigurno biti viša od prošlogodišnje i dodao da im je namera da udvostruče proizvodnju.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar