U trendu

Šef ECB-a umiruje investitore

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi stavio je danas do znanja uznemirenim investitorima da će ta institucija u martu preduzeti dodatne mere ako krah cena nafte i previranja na tržištima ugroze privredu.
Dragi je na konferenciji za novinare istakao spremnost ECB-a da proširi mere podsticaja, nekoliko puta ponavljajući da „nema granica“ za potencijalne mere.

Odbor ECB-a danas je, kako se i očekivalo, odlučio da ne menja referentnu kamatnu stopu i da ne povećava postojeći program podsticaja vredan 1.500 milijardi evra.

Dragi je naznačio da je strmoglavi pad cena nafte povećao opasnost da bi inflacija mogla ostati na isuviše niskom nivou. Cilj ECB-a je da inflacija bude na nešto ispod dva odsto, što se smatra najboljim za privredu.

„Biće zato potrebno da ispitamo i razmotrimo naše stavove o monetarnoj politici na našem sledećem sastanku početkom marta“, rekao je Dragi novinarima u Frankfurtu.

ECB je iznela sličan stav u oktobru pre nego što je povećala podsticaje 3. decembra. To povećanje, medjutim, nije bilo koliko su tržišta očekivala, pa su pale vrednosti akcije. Dragi je sada izneo blago upozorenje da se ne očekuje previše.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.