U trendu

Sektor lizinga profitabilan, neto rezultat 773, 9 mln dinara

BEOGRAD – Neto rezultat poslovanja sektora finansijskog lizinga na kraju drugog tromesečja ove godine iznosio je 773,9 miliona dinara, a od ukupno 16 davalaca finansijskog lizinga, pet je imalo negativan neto rezultat, objavila je Narodna banka Srbije.

Ukupna bilansna aktiva sektora finansijskog lizinga iznosila je u drugom kvartalu 80,1 milijardi dinara i povećana je za 7,7 odsto u odnosu na kraj prethodnog tromesečja.

Ukupan kapital je takođe porastao na kvartalnom nivou za 2,9 procenata na 9,8 milijardi dinara.

Tri davaoca finansijskog lizinga su u postupku dobrovoljne likvidacije, za čije su sprovođenje dobili saglasnost Narodne banke Srbije.

Sedam davalaca finansijskog lizinga je u potpunom ili većinskom vlasništvu stranih pravnih lica, dok je deset u potpunom ili većinskom vlasništvu domaćih kompanija.

Broj zaposlenih u sektoru finansijskog lizinga na kraju posmatranog tromesečja iznosio je 359, što je za sedam više nego na kraju prvog kvartala.

Sektor finansijskog lizinga ima relativno nisko učešće problematičnih plasmana u ukupnom portfoliju.

Na nivou celokupnog sektora, potraživanja po osnovu finansijskog lizinga od čijeg je dospeća proteklo više od 90 dana iznosila su poslednjeg dana juna svega 3,4 odsto bruto potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.