Sertić: Podrška lokalnim vlastima u privlačenju investicija

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić najavio danas da će od sledeće godine u okviru te agencije postojati sektor za regionalni razvoj koji će pružiti pomoć lokalnim vlastima oko investicija i projekata.

On je na panelu o privlačenju investicija u lokalne samouprave na Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) rekao da Srbija vodi računa da se osnaže i manje razvijeni regioni.

“U ovom trentuku od 23 ugovora sa investitorima o otvaranju firmi, u kojima će biti zaposleno 16.820 ljudi, samo 874 će raditi u novim firmama u Beogradu”, rekao je on.

Sertić je dodao da je tretman domaćih i stranih investicija jednak, ali da “realnost pokazuje da se većina zemalja pa i Srbija bore za strane investitore jer oni donose razvojne programe i zapošljavaju domaće stručnjake i osnivaju razvojne centre.”

On je istakao da Svetska banka analizira kako da se podignu privredni sektori i da će zavisno od toga biti napravljeni prioriteti u podsticajima.

Sertić je rekao da je strategija Vlade Srbije da se broj zaposlenih u malim i srednjim preduzećima do 2020. godine povećava sa 750.000 na milion.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da to jedna od retkih opština koja ima Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, u kojoj radi pet ljudi koji pružaju svaku podršku invetsitorima.

“Mi se prilagodjavamo biznismenima koji hoće da ulažu u našu opštinu pa je grad doneo odluku da oni koji hoće da posluju u slobodnoj zoni budu oslobodjeni svih komunalnih dažbina i izdataka za razne dozvole i da tri godine plaćaju prepolovljene poreze. Ako investitor traži spremni smo da mu izgradimo i namenski objekat”, rekao je on.

On je rekao da su i trasu Koridora 10 pomerili zbog gradnje nove fabrike Mišelina, jer ta firma sa investicijom od 250 miliona evra, nije samo oživela grad, već i doprinela da i dobavljači udvostruče kapacitete.

Pomoćnik ministra državne uprave Saša Mogić predstavio je nova rešenja u zakonu o lokalnoj samoupravi i kao najvažniju novinu istakao to što će i budžeti loklanih samouprava morati da pribave mišljenje gradjana.

“Obaveza lokalanih samouprava biće i da prate proces pridruživanja Srbije EU, kako bi na vreme uvideli koje su im obaveze, pošto se 70 odsto svih poslova u pridruživanju realizuje na loklanom nivou”, rekao je on.

Generalni sekretar SKGO Djordje Staničić je komentarišući najavljene reforme finansiranja lokalne samouprave rekao da su gradovi i opštine svesni toga da promene moraju da se dogode, kako u prikupljanju tako i u trošenju sredstava.

“SKGO insistira na dovoljnosti sredstava, i da se lokalne samuprave osnaže sopstevenim prihodima”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, cilj je da se usklade prihodi i rashodi loklanih samouprava i nadležnosti koje imaju.

(Beta)

Ostavite komentar