U trendu

Sertić potvrdio misiji MMF-a da neće biti produženja rokova za zaštitu preduzeća

Ministar privrede Željko Sertić danas je u razgovoru sa misijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio da neće bi produžen rok za zaštitu preduzeća od poverioca, koji ističe 31. maja ove godine.

On je istakao da je ostalo 10 takvih preduzeća za koja se traže optimalna rešenja, a najveći problem su RTB Bor i Resavica.

„Problem ovih preduzeća nije samo ekonomski, već i socijalni i politički. Želimo da nadjemo najoptimalnija rešenja i zato se rade temeljne analize i sagledavaju svi aspekti i moguća rešenja. Videćemo koja će se mogućnosti pokazati kao najbolje za državu, preduzeća i radnike, ali ono što je sigurno, država više neće finansijski pomagati ova preduzeća“, rekao je Sertić.

Vlada Srbije, kako kazao, u saradnji sa Svetskom bankom intenzivno radi na unapredjenju sistema i institucija za sprovodjenje stečaja kako bi ti procesi bili efikasniji i u službi ozdravljenja privrede.

Govoreći o javnim preduzećima, Sertić je rekao da danas u Skupštini počinje rasprava o Predlogu zakona o javnim preduzećima kojim se omogućava bolji sistem kontrole, personalizuje odgovornost i omogućava profesionalizacija menadžmenta.

„Ovaj zakon je osnov za temeljnu i potpunu reformu javnih preduzeća“, ocenio je ministar privrede.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar