U trendu

Sertić: Tender za Galeniku najverovatnije u februaru

Privatizacija kompanije „Galenika“ biće sprovedena kroz proces strateškog partnerstva dokapitalizacijom, a tender će najverovatnije biti objavljen početkom februara kako bi ostalo dovoljno vremena da se do kraja maja završi ceo proces, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

Sertić je nakon posete kompaniji „Galenika“, rekao da je to dogovoreno sa rukovodstvom kompanije i privatizacionim savetnikom „Dilojtom“ (Deloitte), ali i sa predstavnicima oba sindikata „Galenike“.

Sertić je novinarima rekao da je privatizacioni savetnik predložio, a da su se rukovodstvo i sindikati složili, da se partneru ponudi deo kapitala u samoj „Galenici“, a da se sa druge strane da na upravljanje nekom novom menadžmentu koji bi imao mogućnost da restrukturira, finansijski osposobi kompaniju, kao i uloži kapital u obrtna sredstva.

„Cilj je da povećamo vrednost „Galenike“ da bismo za dve, tri ili pet godina mogli da uđemo u pravi, klasičan proces privatizacije“, rekao je Sertić.

On je rekao da će vrednost kapitala tog preduzeća biti definisan u narednih mesec dana, uoči objavljivanja tendera.

Na pitanje da li ima zainteresovanih za „Galeniku“, Sertić je rekao da je nekoliko kompanija pokazalo zainteresovanost u prethodnom periodu i da je bilo razgovora sa njima, kako u Ministarstvu privrede, tako i u Agenciji za privatizaciju, dok su neki zainteresovani dolazili i u samu kompaniju.

„Jedan deo kompanija traži ustupke na koje mi kao država ne možemo da pristanemo“, rekao je Sertić navodeći da bi se time narušilo tržisno funkcionisanje.

On je kazao da je bez obzira na dugove koji su u prethodnom periodu iznosili više od 220 miliona evra, rukovodstvo „Galenike“ u ovoj godini uspelo da napravi mali profit, poveća proizvodnju, ali i naplatu potraživanja u odnosu na prethodni period skoro za 30 odsto.

U „Galenici trenutno“ ima 1.400 zaposlenih, a sličan broj njih je do sada uzeo socijalne programe, naveo je ministar.

„Sada preostali radnici imaju mogućnost za tržišno poslovanje, ali nama je važno da novi prozivodi omoguće veći profit, da se servisira deo dugova i da time država bude obeštećena za jedan deo, kao i da budući partner koji bude ušao ima svoj profit. To je tržišno poslovanje“, napomenuo je Sertić.

On je naveo da će ovogodišnji prihod kompanije biti oko 45 miliona evra, a da je pre 15-ak godina bio oko 80 miliona.

Sa predlogom privatizacionog savetnika u pogledu rešavanja sudbine preduzeća „Galenika“ slažu se i sindikati, koji insistiraju da budu uključeni u sve etape predstojećeg procesa.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Galenike Zoran Pantelić rekao je novinarima da je ponuda koju je privatizacioni savetnik predložio optimalna i realna.

„Rekli smo i ministru da što se tiče broja radnika, da je stav sindikata da uvek postoji manjak posla, a ne višak radnika. Naš cilj je da se otvore novi proizvodni programi, uposle radnici, a ne proglašvaaju viškovi“, kazao je on.

Pantelić je kazao da bi postupak trebalo da počne već narednih dana i da bi vlada do nove godine trebalo da donese odluku o modelu privatizacije kompanije.

„Nakon toga će privatizacioni savetnik zajedno sa ministarstvom pokušati da pronađe strateškog partnera koji može da ispuni obaveze koje budu određene i da se nakon toga potpišu sporazumi o strateškom partnerstvu što bi značilo i novi početak za kompanju koja sigurno ima budućnost, ali je važno da se baš zbog toga postupak reši na dobar i transparentan način“, kazao je Pantelić.

On ističe da bi Galenika mogla da donese veliki profit budućem vlasniku. Kako je kazao, nakon tri kruga otpuštanja u Galenici u kojoj je država 85 odsto vlasnik, a 15 odsto mali akcionari, sada je ostalo da radi 1400 zaposlenih.

„Odluka će zavisiti od konačnog sporazuma sa strateškim partnerom. Ako se unese nova paleta proizvoda, odnosno novi proizvodni program ubeđeni smo da ovaj broj zaposlenih može da ostane na svojim radnim mestima i da popuni nove prozivodne linije“, rekao je Pantelić. On je kazao da su do sada sve kompanije koje su bile zainteresovane za Galeniku dolazile sa inostranih tržista, a uglavnom su to, kako je naveo kompanije iz Švajcarske, sa Bliskog istoka, Azije…

Pantelić podseća da ako se postupak ne završi do kraja maja 2016. godine, naredna opcija za tu kompaniju je stečaj, a to bi, kako ističe bilo loše kako za kompaniju tako i državu.

„Smatramo da do toga ne sme da dođe jer onda će morati država da prezume sve Galenikine dugove. Apelujemo na vladu i ministratsvo da zajedno sa sindikatom i menadzmentom zajedno uložimo napore da se kompanija oživi, ozdravi i da se čitav postupak strateškog partnerstva sprovede i ubeđeni smo da će u periodu od godinu dana Galenika donositi veliki profit svojim vlasnicima.“, naveo je.

Govoreći o dugovima, on je kazao da oni prelaze 200 miliona evra, a da dobar deo toga čine dugoročni krediti za izgranju nove fabrike.

Takođe, ističe da Galenika ima potraživanja preko 120 miliona evra koja nisu naplaćena.

Predsednica Samostalnog sindikata Galenike Tamara Lalić rekla je da sindikati podržavaju ideju da se uđe u pregovore koji podrazumevaju svež obrtni kapital i atraktivnije proizvode.

Cilj je da se omogući očuvanje radnih mesta i upošljenost celokupnog kapaciteta firme, kazala je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.