U trendu

Sertić: U 2016. očekujem bar dve milijarde evra investicija

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da se u narednoj godini očekuje bar dve milijarde evra direktnih stranih investicija i da će u tom cilju biti promenjene navike, institucije i ekonomska diplomatija.

Sertić je na svečanom otvaranju Kancelarije Korejske agencije za promociju trgovine i izvoza (KOTRA) rekao da je vlada u ovoj godini već obezbedila 20 odsto više investicija nego u prethodnom periodu.

Govoreći o planovima za narednu godinu, ministar je rekao da to neće biti lako postići, ali je poručio da će se menjati navike, institucije, ekonomska diplomatija…

„I sa tim merama, uveren sam da ćemo imati dobre rezultate“, poručio je Sertić.

Otvaranje regionalne kancelarije KOTRA u Beogradu nakon 10 godina pokrivanja poslova u Srbiji iz zagrebačke kancelarije, mnogo govori i o rezultatima vlade, naglasio je.

„Jedno je kad vlada govori o uspesima, a drugo kad KOTRA, na primer, odluči da ponovo otvori kancelariju, da ponovo rade s nama i da investiraju. To je najveći dokaz našeg rada“, poručio je Sertić.

On je naglasio da Srbija od Koreje može mnogo da nauči i ukazao da su obe zemlje pre 50 godina bile na ekonomski istom ivou razvoja, a da je sada BDP Koreje daleko iznad srpskog.

„Razlog za to bi mogao da bude što je Koreja sve svoje reforme uspešno sprovela, a mi svo sve svoje napustili. Zato moramo da pratimo korake takve zemlje i da uzimamo znanja. Naše reforme ne mogu da stanu. Pokrenuli smo reforme koje nismo imali poslednjih 50 godina i nastavićemo da ih sprovodimo, kako smo i radili u ovoj godini“, istakao je Sertić.

On je naveo da sada u Srbiji radi korejska „Jura“, koja ima četiri fabrike, ali da od januara planira otvaranje i pete.

Ministar je potpisao sa predsednikom KOTRE Memorandum o saradnji Ministarstva i te korejske agencije, a Razvojna agencija Srbije će sa KOTROM realizovati više investicionih dogovora.

Predsednik udruženja KOTRA Kim Jehong je poručio da mu je to prva poseta Srbiji za koju kaže da je obavijena tradicijom, te da se ocećam kako kod kuće, možda zbog značaja porodice koji je veliki u kulturi Srba.

On je naveo da je, ako se detaljno osmotri ekonomska saradnja dve zemlje, ona još u početnoj fazi, ali da vidi ogromni potencijal za rast.

U Srbiji, dodao je, radi „Jura“ koja proizvodi kablove, a otvaranje centra postaviće temelje za zajednički razvoj dve zemlje.

Skupu su prisustvovali i ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Daeheng Kim koje je pozdravio i direktor KOTRA centra za Srbiju Čankil Park.

Centar je bio zatvoren 2006. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.