Šest novih elektronskih poreskih prijava

Poreski obveznici moći će od ponedeljka, 11. januara, elektronski da podnose još šest novih prijava, najavila je danas Poreska uprava Srbije.

Biće uvedene elektronske prijave poreza na premije neživotnog osiguranja, doprinosa za osnivače, odnosno članove privrednih društava, samooporezivanje fizičkih lica, prijava za ispunjavanje obaveza zapošljavanja lica sa invaliditetom, poreza na dobit po odbitku i poreza na dobit po odbitku koji ostvaruju nerezidentna lica.

Puna primena elektronskog podnošenja tih prijava počeće 1. marta ove godine.

U prelaznom periodu obveznici će i dalje morati poreske prijave da podnose na papirnom obrascu, a moći će i na portalu e-Porezi da predaju nove elektronske obrasce.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković je pozvala poreske obveznike da tokom dvomesečnog probnog perioda podnose poreske prijave elektronskim putem kako bi se što bolje pripremili za punu primenu servisa.

„Zaduženja poreskih obveznika u prelaznom periodu formiraće se na osnovu papirnih obrazaca. Elektronske prijave podnete u prelaznom periodu ne stvaraju poreska zaduženja, već su isključivo namenjena za edukaciju i testiranje“, objasnila je Marković.

Ona je istakla da će čak 95 odsto poreskih prihoda koje adminstrira Poreska uprava u narednom periodu biti pokriveno elektronskim servisima za podnošenje poreskih prijava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.