U trendu

ล esti EUSAIR forum 11. i 12. maja u Izoli

BEOGRAD – ล esti godiลกnji forum o Strategiji EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) biฤ‡e odrลพan 11. i 12. maja u slovenaฤkom gradu Izoli.

U fokusu EUSAIR – a u Izoli biฤ‡e evropske integracije i unapreฤ‘enje kvaliteta ลพivotne sredine.

Tim povodom danas je regionalna online konferencija za medije na kojoj su predstavljena dosadaลกnja dostignuฤ‡a Strategije EU za jadransko-jonski region), kao i buduฤ‡e aktivnosti u okviru organizacije foruma, ลกto ฤ‡e ujedno biti i zavrลกnica predsedavanja Slovenije tom inicijativom, saopลกtili su organizatori.

Kljuฤni cilj Strategije EU za jadransko-jonski region, kako je rekao koordinator za kvalitet ลพivotne sredine u okviru EUSAIR-a Mitja Bricelj, jeste promocija privrednog rasta i prosperiteta u regiji kroz poboljลกanje njene atraktivnosti, konkurentnosti i povezanosti, uz usmeravanje na zaลกtitu mora, obalske i kopnene okoline, kao i na oฤuvanje ekosistema.

Pojaลกnjeno je da se EUSAIR temelji na ฤetiri tematske osnove: plavi rast, koji obuhvata „plave tehnologije“ (ribarstvo i akvakultura, pomorstvo i upravljanje morskim podruฤjima i uslugama), zatim povezivanje regije, kvalitet ลพivotne sredine i odrลพivi turizam, koji ujedinjuje raznoliku turistiฤku ponudu i upravljanje odrลพivim turizmom.

Akcioni plan za razvoj pomenutih oblasti podrazumeva sve raspoloลพive EU, meฤ‘unarodne, nacionalne i privatne izvore finansiranja koja su od znaฤaja i specifiฤne teme utvrฤ‘ene u okviru svake oblasti pojedinaฤno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.