U trendu

Si Djinping: Partnerstvo Hestila i Železare doprineće privrednom rastu Srbije

Predsednik Kine Si Djinping izjavio je danas da će partnerstvo Železare Smederevo i kineske kompanije Hestil uticati na povećanje konkurentnosti tog preduzeća i da će doprineti ukupnom privrednom rastu Srbije.

On je tokom posete smederevskoj Železari koju je u aprilu ove godine kupila kompanija Hestil za 46 miliona evra, rekao da je Kina spremna da unapredjuje odnose sa Srbijom u svim oblastima.

Smederevo je, kako je dodao, važna industrijska baza Srbije koja daje veliki doprinos privrednom razvoju.

„Kineska poslovica kaže da udaljenost ne sme da utiče na bliskost prijatelja. Moramo da negujemo naše prijateljstvo i da dalje razvijamo i podižemo na još veći nivo tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije“, kazao je Si, dodavši da je to i cilj njegove posete Srbiji.

On je naglasio i da Srbiju i Kinu veže tradicionalno dobro prijateljstvo i da taj odnos u narednom periodu treba da se podiže na viši nivo, dodavši da kompanije iz dve zemlje već uspešno saradjuju.

„Podržaću ovaj projekat sa Železarom Smederevo i daću maksimalnu podršku za zajednički uspeh, jer sam video da očekujete uspešnu saradnju“, kazao je Djinping.

Si Djinping poručio je da je kineskim saradnicima dao naredbu da održe svoje obećanje i da svoj projekat unapredjuju i daju doprinos očuvanju životne sredine, zapošljavanju i celokupnom razvoju.

On je naveo i da se narod Kine zalaže za put zajedničkog prosperiteta i da unapredjuje saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, a da će Srbija imati važnu ulogu u tome.

Kineski predsednik Si Djinping današnjom posetom smederevskoj Železari koju je kupila kineska kompanija Hestil, završava trodnevnu posetu Srbiji tokom koje su potpisana 22 sporazuma o saradnji dve zemlje u nizu oblasti.

Vlada Srbije je 18. aprila potpisala s Hestilom koji je jedini dao ponudu, ugovor o prodaji imovine Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra, a tada je bilo najavljeno da će preuzimanje Železare biti završeno u junu.

Hestil planira da u Železaru investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.