U trendu

Si Đinping u poseti Grčkoj, unapređenje projekta Pojas i Put

ATINA – Kineski predsednik Si Đinping sastao se danas sa političkim liderima u Grčkoj, u okviru posete čiji je cilj unapređenje velike globalne investicione inicijative „Pojas i Put“ unutar Evropske unije.

Predsednik Kine se po dolasku u Atinu sastao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Kirijakosom Micotakisom, a kasnije bi trebalo da zajedno sa Micotakisom poseti najveću grčku luku Pirej, koja je pod kontrolom kineskog državnog transportnog giganta, kompanije Kosko (Cosco), javlja agencija AP.

„Smatram da naša saradnja može da udruži naše prednosti i da bude svima od koristi. Na primeru luke Pirej možemo da vidimo da je kao rezultat naše saradnje nastala najveća luka na Mediteranu“, izjavio je Si.

Grčki zvaničnici su saopštili da dve zemlje planiraju da potpišu 16 bilateralnih sporazuma o saradnji tokom Sijeve trodnevne državne posete, uključujući niz sporazuma o investiranju i o prisustvu državne Banke Kine u Atini.

Nakon što je izašla iz desetogodišnje finansijske krize, Grčka i njena nova konzervativna vlada žele da privuku strana ulaganja uprkos nekim zapadnim saveznicima Atine koji su zabrinuti zbog brze ekspanzije kineskog globalnog uticaja, navodi AP.

„Grčka priznaje Kinu ne samo kao veliku silu, već i kao zemlju koja je na težak način stekla vodeću geostratešku, ekonomsku i političku ulogu“, rekao je Micotakis.

Grčki premijer boravio je prošle nedelje u Šangaju, gde se sastao sa Sijem na kineskom Međunarodnom Expo-Import sajmu 2019.

Grčka se u aprilu pridružila kineskoj trgovinskoj inicijativi „Pojas i Put“ pokrenutoj pre sedam godina, koja obuhvata uglavnom zemlje centralne i istočne Evrope, dodaje američka agencija.

Više hiljada kineskih investitora pokupovalo je stanove u Atini i drugim grčkim gradovima u okviru takozvanog programa „zlatna viza“, koji strancima koji ulože više od 250.000 evra (275.750 dolara) u lokalnu imovinu nudi petogodišnju dozvolu boravka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.